Onze cites amb la Mostra de València-Cinema del Mediterrani

Projeccions, concerts, classes magistrals i més ofertes culturals s’ofereixen en una setmana dedicada al cinema 

“The Staffroom” és l'òpera prima de la croata Sonja Tarokic, que forma part de la secció oficial del festival
'The Staffroom' és l'òpera prima de la croata Sonja Tarokic, que forma part de la secció oficial del festival / La Mostra de València

La 36a edició de la Mostra de València-Cinema del Mediterrani ha arrancat aquest divendres amb una agenda plena d’actes culturals i projeccions cinematogràfiques, a més d’homenatges, concerts i l’entrega de premis, que comptarà amb grans personalitats del món del cinema. Des d’À Punt Mèdia hem fet una selecció de propostes per a gaudir d’aquesta trobada cinematogràfica. 

L’Albufera de València, l’escenari principal d’El Lodo

El Lodo, que va inaugurar el festival, tornarà a projectar-se el dilluns 18 a les 20:00 h als cines Babel. El thriller d’Iñaki Sánchez Arrieta compta amb escenari principal d’allò més valencià, l’Albufera. Raúl Arevalo i Paz Vega protagonitzen el film, que compta amb la col·laboració de l’Institut Valencià de Cultura i d’À Punt Mèdia.

'El lodo' s'estrena a la Mostra de València
'El lodo' s'estrena a la Mostra de València

Una dotzena de pel·lícules competeixen pel gran premi

El Lodo és una de les dotze pel·lícules que competeixen en la secció oficial i que opten a guanyar la Palmera d'Or. Enguany destaca la diversitat de temes que exploren les seleccionades, les quals han passat prèviament per importants certàmens internacionals.

Entre els films de la secció oficial destaca Playlist, el debut de la pantalla gran de l'aclamada dibuixant de còmics Nine Antico, les mirades al món de la joventut actual de Souad i Le mond après nous, o les radiografies al present que aborden Tailor i Luzzu.

El públic escollirà la guanyadora del Premi À Punt Mèdia

Pel que fa a la secció informativa, la integren deu pel·lícules que optaran al Premi del Públic À Punt Mèdia. Una selecció diversa, procedent de països com el Líban, Eslovènia o el Kurdistan, entre les quals el públic haurà de votar la seua favorita. L'escollida serà adquirida per À Punt Mèdia per a la seua emissió en televisió. 

Pel·lícules de la secció informativa, que opten al Premi del Públic À Punt Mèdia
Pel·lícules de la secció informativa, que opten al Premi del Públic À Punt Mèdia

Curtmetratges de joves creadors

Amb el lema “Descobrir joves cineastes del Mediterrani” es defineix el principal objectiu del programa À première vue, una selecció de curtmetratges procedents d'escoles de cinema de Beirut, Marràqueix o Tunísia, entre altres, comissariats per La Conférence Permanent de l’Audiovisuel Mediterranéen (Copeam). La Mostra de València inicia enguany la col·laboració activa amb l’associació projectant aquesta selecció de curts, el dimarts 19 a partir de les 18:00 h als Cines Babel.

El director francés Jean-Pierre Jeunet, convidat d'excepció

Jean-Pierre Jeunet rebrà la Palmera d'Honor de la Mostra en la clausura, el pròxim 22 d'octubre. El francés, director de reconegudes pel·lícules com Amélie, Delicatessen o Largo domingo de noviazgo i conegut pel seu característic univers estètic també oferirà una classe mestra el dijous 21 d'octubre, a les 18:00 h a la Filmoteca de València.

El director de cine Jean-Pierre Jeunet estarà a València el mes d'octubre
El director de cine Jean-Pierre Jeunet estarà a València el mes d'octubre / Nicolas Auproux (Mostra de València-Cinema del Mediterrani)

La música de Jean-Michel Bernard, de la pantalla a l’escenari

La Mostra també comptarà amb la participació de Jean-Michel Bernard, prestigiós pianista i compositor de bandes sonores com La invención de Hugo, de Martin Scorsese, i Human nature, de Michel Gondry. L’artista convidat oferirà un concert aquest diumenge a l’Almodí, acompanyat per la cantant japonesa Kimiko Ono. 

Jean-Michel Bernard oferirà un concert de piano a l’Almodí el 17 d'octubre
Jean-Michel Bernard oferirà un concert de piano a l’Almodí el 17 d'octubre / La Mostra de València

Marc Hurtado, figura clau de l’escena experimental francesa

Un altre dels noms propis d’aquesta edició de la Mostra és Marc Hurtado, protagonista de Focus, la secció que posa en valor l'obra de figures rellevants de la cultura que mantenen una intensa relació amb l'audiovisual. Hurtado ha dirigit una vintena de films, incloent-hi tres llargmetratges. El seu últim treball documental, My lover, the killer, s’estrena en España durant la Mostra. L’artista també impartirà una classe magistral durant la fira de cinema i oferirà un concert el dissabte 23 d’octubre amb l’artista novaiorquesa Lydia Lunch.

Una exposició per a commemorar el 10é aniversari de la Primavera Àrab

La Mostra ha organitzat l'exposició documental “Primavera ÀrabFpel, deu anys després”, que fa un recorregut per l’onada de massives protestes populars que es va estendre per tot l'Orient Mitjà des de finals de 2010 fins al 2011. El projecte ha sigut comissariat per l'escriptor, cineasta i periodista valencià Ramón Alfonso, col·laborador de la revista Dirigit per i professor d'Història del Cinema. Es pot visitar a la Galeria del Tossal durant tot el mes d'octubre. 

Açò no és una pel·lícula de Berlanga

Amb aquest provocatiu títol, que vol interpel·lar a l’espectador, la sala de teatre La Rambleta de València ofereix un concert homenatge al director Berlanga. La banda simfònica municipal de València tocarà diverses bandes sonores de les pel·lícules del cineasta el diumenge 17 a les 12:00 h, a La Rambleta.

La gala de cloenda

El divendres 22 d’octubre té lloc la gala de cloenda a La Rambleta, a partir de les 19:00 h, moment en què es coneixeran els noms de les pel·lícules guanyadores i es desvelarà tot el palmarés. A més, es projectarà El sustituto, una pel·lícula policíaca dirigida per Óscar Aibar. La cerimònia comptarà amb la presència del director i l’equip de la pel·lícula. 

Imatge de la pel·lícula 'El sustituto', dirigida per Óscar Aibar
Imatge de la pel·lícula 'El sustituto', dirigida per Óscar Aibar / La Mostra de València

Les Palmeres d’Or i de Plata, l’emblema de la Mostra

El dissabte 23 i el diumenge 24 d’octubre serà el moment de gaudir en la pantalla gran de la projecció de les pel·lícules guanyadores de la Palmera d’Or, dotada amb 25.000 euros, i la Palmera de Plata, dotada amb 15.000 euros. Les dues, als cines Babel.

També et pot interessar

stats