Homer Simpson cuina una paella per primera vegada, i sí, porta xoriç

El plat valencià fa el salt a l'univers de personatges grocs més famosos de la televisió, però l'acaba convertint en un arròs amb coses d'origen murcià que "sap a Barcelona"

Homer Simpson cuina una paella en la darrera temporada de la sèrie
Homer Simpson cuina una paella en la darrera temporada de la sèrie / À Punt

Si hi ha una sèrie de televisió que ha sabut reflectir —i fins i tot predir— la realitat, la cultura popular i les polèmiques que ha viscut el món en els darrers trenta anys, aquesta és els Simpson. Però fins ara, la presència dels nostres productes i cultura gastronòmica s’havia limitat a l’aparició fugaç d’una cistella de taronges valencianes.  

Diem fins ara perquè la nostra recepta més popular —i alhora la més ultratjada per cuiners de tot el món— ha fet el salt a l’univers dels personatges grocs creat per Matt Groening. No és difícil endevinar que parlem de la paella i, com era d’esperar, l'aparició no ha estat exempta de bromes i polèmica, tant pels ingredients triats per a cuinar-la com per les referències l'origen; però també, cal reconéixer-ho, ha tingut uns quants encerts. 

Durant un dels episodis de la darrera temporada de l’arxiconeguda sèrie de dibuixos es pot veure com Homer Simpson ensenya als seus seguidors de Tiktok com cuinar un dels seus “plats favorits”: la paella “reunió conspiratòria”. L’escena forma part d’un capítol protagonitzat pel negacionisme i les teories conspiranoiques en què Homer es deixa induir per un grup que creu en l’existència dels ovnis i el nou orde mundial. Per a cuinar el nostre venerat plat, el pare dels Simpson llueix un davantal en què es pot llegir: “piràmide de la paella”, baix d’un triangle coronat per un ull semblant a la simbologia illuminati damunt d'un pollastre, una tomaca i unes gambes i, per últim, en la base de la piràmide, un paquet d’arròs. 

L’escena arranca bé, amb la paella reglamentària al foc. Les llicències creatives dels autors de la sèrie afloren quan Homer comença a llançar-hi els ingredients: all, xoriç i pollastre, que ell barreja bé amb l’arròs mentre explica: “en aquest plat és vital és que els ingredients siguen frescos, com aquest xoriç, que procedeix de porcs escolaritzats a casa”.

En sintonia amb la temàtica del capítol, el patriarca dels Simpson també suggereix una alternativa per a reptilians: “Si ets una persona sargantana, en lloc de pollastre pots emprar sense problema qualsevol insecte o xicotet mamífer que vaja bé amb l’arròs de Calasparra”. Es refereix a un dels tres únics arrossos amb denominació d’origen espanyol que, tot i incloure varietat bomba, es cultiva al nord de Múrcia. Per a ser justos, la guionista del capítol, Broti Gupt, sí que ha inclòs un element raonablement fidel a la nostra cuina local: en un pla general es pot veure com al costat de la paella Homer ha torrat lleugerament uns brins de safrà. 

Detall del safrà en l'escena en què Homer cuina una paella
Detall del safrà en l'escena en què Homer cuina una paella / À Punt

Però després d’aquesta referència, que bé podia haver fet que algú oblidara el pecat del xoriç, Homer ensenya a càmera un resultat final digne de ressuscitar els crits de @madreindignadaa: una paella més atapeïda que una llauna de sardines amb uns quatre o cinc dits d’arròs, en què les clòtxines conviuen amb gambes, carn, pimentó i pésols, entre altres ingredients difícils d’identificar.

Després de tastar aquesta particular recepta de paella, un dels comensals convidats per Homer, l’actor secundari Bob, comparteix el seu veredicte: “Vull donar-te les gràcies per tan extraordinària paella, la meua boca diria que estic a Barcelona”. Aquests detalls no han passat desapercebuts als espectadors espanyols, i un usuari de Twitter adverteix: “no sé si els guionistes estan preparats per a rebre amenaces de mort dels valencians”. 

També et pot interessar

stats