Voro Peiró (Fisabio): “Els motius perquè no hem canviat de fase no estan clars”

El metge i assessor de la Generalitat assegura que no tenia sentit fer test en la fase 0 de la desescalada.

Voro Peiró (Fisabio): “Els motius perquè no hem canviat de fase no estan clars”
Voro Peiró (Fisabio): “Els motius perquè no hem canviat de fase no estan clars”

El metge Salvador Peiró, un dels tècnics que assessoren la Generalitat, comparteix amb el Consell la sorpresa perquè la Comunitat Valenciana no haja passat íntegrament a la fase 1 de la desescalada. El també director de l'Àrea d'Investigació en Serveis de Salut de Fisabio ha defés en À Punt NTC que la setmana passada es complien tots els requisits per a haver canviat de fase i assegura que a hores d’ara no han rebut una justificació clara de la negativa.

“Els motius del ministeri no estan clars, perquè no ens han enviat una resposta oficial a la nostra petició”, manté Peiró.

La referència del govern espanyol al volum de tests realitzats a pacients lleus no convenç l’expert, que considera que les proves diagnòstiques són un indicador que sí que tindria sentit per a passar de la fase 1 a la fase 2, en funció de l’evolució, però no abans, de la 0 a la 1. I recorda que el protocol del ministeri per a la fase 0 deia literalment que “en la situació actual no es recomana la presa de mostres amb simptomatologia lleu”.

Segons explica, la Generalitat va començar a fer aquestes proves en les primeres setmanes de contagi, per a dibuixar la traçabilitat, però va deixar de fer-les confirmada la pandèmia perquè “hi havia massa casos i ja no es podia fer”. El 98,4% dels contagis valencians manca de traçabilitat, segons l’informe presentat al Ministeri de Sanitat.

“No sé si hi ha altres motius” –es pregunta el cap d’investigació de Fisabio- “però sembla que són aquests i no l’acabe d’entendre”.

Reforçar unitats d'atenció primària

La desescalada traslladarà l’obligació de control i traçabilitat als centres d’atenció primària, una situació que l’expert creu que els ambulatoris podran gestionar i que estima que només representarà entre el 10% i el 15% del seu treball. El metge i investigador creu, però, que la càrrega de treball serà molt asimètrica i que s’ha de planificar la possibilitat de reforços per als equips de primària que, eventualment, hagen de gestionar algun brot.

“La Conselleria de Sanitat ha de fer un esforç perquè l’atenció primària se senta acompanyada” en aquest procés, afirma el metge assessor de la Generalitat, que concreta aquest suport en la necessitat de formació en epidemiologia d'algunes unitats, entre altes mesures

També et pot interessar

stats