El virus es debilita als municipis: només 34 tenen incidències per damunt de 500 contagis

La tendència continua a la baixa en gran part de les poblacions, però destaquen pujades a Utiel, Xàtiva i Benicarló.

El virus es debilita als municipis: només 34 tenen incidències per damunt de 500 contagis
El virus es debilita als municipis: només 34 tenen incidències per damunt de 500 contagis

Amb les festes de Nadal cada vegada més prop, l'avanç del virus s'alenteix a la majoria dels municipis valencians. Les dades territorialitzades que ha publicat aquest dimarts la Conselleria de Sanitat Universal evidencien, en línies generals, un aplanament de la corba epidemiològica en gran part del territori, tot i que el virus està encara molt present. Si a mitjan novembre, quan la Comunitat Valenciana va assolir el pic màxim de contagis, hi havia més de 80 localitats amb una incidència superior a 500 positius per cada 100.000 habitants en les darreres dues setmanes, la xifra ara s'ha reduït a 34. Aquest indicador és un dels criteris establits pel govern espanyol per a determinar el nivell de risc en cada territori.

Aquesta lenta però generalitzada tendència a la baixa es replica en municipis que han sigut durament colpejats pel virus, com Elda i Petrer (Vinalopó Mitjà). La conurbació comença a recobrar la normalitat després d'estar vora un mes confinada per a frenar la propagació de la Covid-19. Per primera vegada des de novembre, ambdues poblacions han baixat de la barrera de 500 positius per cada 100.000 habitants, i se situen en 432 (Petrer) i 430 (Elda). Aquesta última, de fet, és la ciutat de més de 10.000 habitants on més baixa la incidència en termes absoluts.

Milloren notablement Banyeres de Mariola (Alcoià) i Bocairent (Vall d'Albaida), dos municipis que tenien situacions molt preocupants durant les últimes setmanes, amb incidències que fregaven els 1.500 positius a finals de novembre. Després de catorze dies amb restriccions extraordinàries, l'indicador ha caigut a 297 i 238, respectivament.

Les pujades més fortes

La corba s'aplana, però encara hi ha zones on el virus continua amb força i creix de manera sostinguda durant massa temps. Dels 34 municipis amb més incidència destaca per població Utiel, on viuen més d'11.000 persones. La incidència s'ha disparat fins als 598 casos en els últims set dies després de detectar uns 40 nous positius des de dimarts passat.

Benicarló (Baix Maestrat) i Xàtiva (Costera) són dues localitats més, significativament grans (26.000 i 29.000 habitants), que estan tenint dificultats per a doblegar la corba, i en l'última actualització de Sanitat mostren pujades preocupants. En només quatre dies, la incidència s'ha disparat fins a 468 i 400 casos, respectivament, després de sumar una quarantena de nous positius. Divendres estava en 353 i 338 contagis per cada 100.000 habitants.

El cas de Xàtiva és paradigmàtic perquè just la setmana passada l'Ajuntament va alçar les mesures restrictives dictades per a contindre la pandèmia. Ara la incidència torna a nivells pareguts als assolits a mitjan novembre, quan va arribar a tindre un màxim de 420 contagis per cada 100.000 habitants.

Descens generalitzat, però lent

A les ciutats més poblades de la Comunitat Valenciana la situació és, en línies generals, d'estabilització. València, Alacant, Elx i Castelló de la Plana continuen sumant contagis, però baixa lleugerament la incidència acumulada. Gandia, que divendres va registrar un creixement important fins a 391 contagis per cada 100.000 habitants, redueix ara la xifra a 383. A Mislata, Alzira i Dénia es reforça també el virus. La pujada més significativa està a la capital de la Ribera Alta, que passa en set dies de 171 a 218 contagis per cada 100.000 habitants.

La Comunitat Valenciana és a hores d'ara la huitena autonomia amb menor incidència acumulada de l'Estat, segons l'actualització del dilluns del Ministeri de Sanitat. Amb 210 positius per cada 100.000 habitants, se situa pràcticament en la mitjana estatal (215). Durant la segona onada ha sigut una de les autonomies, juntament amb les Illes Canàries i les Balears, que ha presentat una millor situació epidemiològica. El fet que l'aplanament de la corba estiga sent més lent que en altres territoris ha provocat que quede més desplaçada en el rànquing en els últims dies.

També et pot interessar

stats