Veus expertes pronostiquen un lleuger repunt de contagis al setembre

La incidència de contagis a la Comunitat Valenciana podria estar vora els 50 casos per cada 100.000 habitants el 6 de setembre, segons el matemàtic Santi Cremades

q projeccio setembre IA
Pau Ivars
20 d'agost 2021 - 14:28

Per primera vegada des de principis de juliol, aquest dijous la incidència acumulada a la Comunitat Valenciana ha baixat dels 300 casos. La davallada del nombre de contagis va començar fa tres setmanes, quan la incidència acumulada era de 587 infeccions de Covid-19 per cada 100.000 habitants, vora el doble que l'actual.

La millora ha sigut molt clara al llarg de tot el mes d'agost, ja que a final de juliol la corba de contagis només començava a mostrar signes d'estabilització. El pic d'aquesta quarta onada ha estat de 593 casos diaris, tant el 26 de juliol com el 2 d'agost.

D'aleshores ençà, la incidència ha minvat progressivament. El 13 d'agost se situava per davall dels 400 casos i una setmana després s'ha reduït 100 punts més, fins als 295. Aquesta evolució fa pensar que el 6 de setembre podria començar la desescalada, com va anunciar el president de la Generalitat Ximo Puig.

El matemàtic Santi Cremades, de la Universitat Miguel Hernández, ha fet una projecció del que podria passar en aquestes poc més de dues setmanes fins el possible inici de la desescalada. Segons aquest expert, la incidència acumulada podria ser apropar-se als 50 casos per cada 100.000 habitants.

Tot i això, els epidemiòlegs demanen molta prudència. Així, l'especialista en medicina preventiva i director d'investigació de Fisabio Salvador Peiró pronostica que amb la fi de les vacances, al setembre hi haurà més contagis i caldrà més temps per a tornar a la normalitat.

L'avanç de la vacunació ha fet que la quarta onada "no tinga res a veure" amb la tercera al País Valencià, però cal recordar que la variant delta és molt més contagiosa que les anteriors. Mentre la vacunació no s'estenga en tot el món, assegura Peiró, serà molt difícil plantejar deixar arrere l'ús de mascaretes i la distància de seguretat en llocs tancats.

També et pot interessar

stats