Pot la vacuna ocasionar-me la Covid-19? Donem resposta a les preguntes més freqüents

Tot i que ja s'han vacunat vora 146.000 valencians, encara sorgeixen dubtes sobre què fer davant d'algunes casuístiques.

Personal sanitari inocula la vacuna contra la Covid-19 en una residència de majors
Personal sanitari inocula la vacuna contra la Covid-19 en una residència de majors / Sergio G. Cañizares (Efe)

La declaració de la pandèmia mundial va encetar una carrera contrarellotge per a desenvolupar una vacuna que frenara la propagació imparable de la Covid-19. Deu mesos després, en un temps rècord, aquest preparat immunitzador és una realitat.

A la Comunitat Valenciana, el procés de vacunació es va iniciar el 27 de desembre als usuaris de les residències i el personal treballador. Així es posava en marxa el pla de vacunació establit pel Ministeri de Sanitat, que proposava la inoculació escalonada per grups de població. Actualment, són 145.830 persones les que han rebut com a mínim una dosi de la vacuna al nostre territori, una xifra que representa el 74,37% de les rebudes.

Amb tot el volum d'informació que es genera al voltant d'aquest procés, encara sorgeixen dubtes sobre què fer davant d'algunes casuístiques. Amb la informació que ofereix la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, resolem les preguntes més freqüents.

Quins són els efectes secundaris?

Com totes les vacunes, el preparat immunitzador contra la Covid-19 pot causar efectes secundaris. Les reaccions més comunes són: dolor i inflamació en la zona d'injecció, fatiga, mal de cap, dolor muscular i d'articulacions, calfred i febre. En cas de presentar-se són lleus i tenen una duració aproximada de dos o tres dies.

Tanmateix el percentatge de persones que pateixen aquests efectes és molt baix. Segons L'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (Aemps) només el 0,08% de la població a qui se li ha subministrat la vacuna a l'estat espanyol ha notificat algun "esdeveniment advers".

Què he de fer si tinc una reacció després de vacunar-me?

Si després de la vacunació apareix algun dels efectes adversos s'ha de consultar el metge o la metgessa d'Atenció Primària. A més, davant de reaccions adverses lleus estan indicats els antiinflamatoris o analgèsics habitualment utilitzats, com ara el paracetamol, sense que això altere l'efecte protector de la vacuna. No obstant això, no es recomana prendre aquests medicaments abans de vacunar-se amb la intenció de previndre els possibles efectes.

Puc vacunar-me si ja he tingut la malaltia?

Sí, una vegada s'ha superat la malaltia. Les persones que encara estiguen en la fase aguda de la malaltia o en aïllament han d'esperar que el personal sanitari establisca el moment adequat per a administrar la dosi, tenint en compte la seua condició clínica. Així mateix, els contactes estrets d'un cas confirmat poden vacunar-se una vegada superat el període de quarantena sense haver desenvolupat símptomes.

Pot la vacuna ocasionar-me la Covid-19?

No es pot contraure la malaltia a través de l'administració de la vacuna, ja que no conté virus vius ni el material genètic complet. La vacuna conté un fragment d'una proteïna del virus sense capacitar d'infectar.

Per què hi ha persones que contrauen la malaltia després de vacunar-se?

Si la persona vacunada es troba en període d'incubació de la malaltia quan s'administra la vacuna, pot desenvolupar-la. D'altra banda, la vacuna té una efectivitat del 95% en els preparats de Pfizer i del 94% en els de Moderna i per tant pot haver-hi casos en què es contrau la malaltia després de vacunar-se.

Puc vacunar-me si tinc la malaltia?

No, s'hauria de posposar. De la mateixa manera, han de posposar la vacunació les persones amb febre o una malaltia aguda greu fins que s'hagen recuperat. També s'ajornarà si les persones pateixen símptomes sospitosos de Covid-19 i les que estan en quarantena, fins que finalitze el període d'aïllament.

Quines persones no es poden vacunar?

La vacunació no es recomana ni als xiquets i adolescents, ja que no s'ha investigat en menors de 16 anys, ni a les persones embarassades, ja que encara no s'ha provat en aquesta població.

Poden vacunar-se les persones amb al·lèrgies?

Sí. Per seguretat, però, aquestes persones han de romandre en observació 15 minuts després de l'administració per a identificar possibles reaccions adverses inicials. El centre on es vacune disposa del tractament adequat en cas d'una possible reacció anafilàctica.

Quan s'aconsegueix la immunitat?

La protecció òptima de la vacunació s'aconsegueix set dies després de l'administració de la segona dosi de la vacuna de Pfizer i BioNTech i catorze dies després de la segona dosi de la de Moderna.

Quant de temps dura la immunitat?

Actualment es desconeix la durabilitat de la protecció de les vacunes. Els estudis realitzats fins ara indiquen que la immunitat es manté un mínim de set mesos.

És necessària una PCR prèvia?

No, no és necessària cap prova per a l'estat immunològic abans de vacunar-se.

També et pot interessar

stats