Aquest contingut ja no està disponible per veure.

La vacuna contra el coronavirus tardarà com a mínim un any

7 min.

La comunitat científica assegura que com a mínim es tardarà 12 mesos a obtindre una vacuna provada contra el coronavirus. Així ho ha destacat en una entrevista en la televisió d’À Punt Sonia Zúñiga, investigadora del Centre Nacional de Biotecnologia del CSIC i codirectora d’una de les línies de treball que a Espanya busquen una vacuna contra la Covid-19.

Fins i tot aquelles vacunes més avançades com l’americana o la xinesa, “encara estan assajant la seguretat, no l’eficàcia”, explica Zúñiga. Mentrestant, s’estan desenvolupant tractaments antivirals amb medicaments que curen la malaltia en diversos països, inclòs Espanya.

“El més prometedor de tots els assajos és el tractament amb Remdesivir, un antiviral que ja s’havia demostrat efectiu en anteriors coronavirus, com la SARS”, segons indica la científica. Ara s’estan realitzant els assajos i els resultats estaran d’ací a pocs mesos, ha avançat.

El virus és sensible a la temperatura

D’altra banda, Sonia Zúñiga ha confirmat els estudis de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) i l’Institut Carles III que apunten al fet que el virus és molt sensible a la temperatura. “Sabem que un dia a 37 graus és suficient en els laboratoris per a baixar deu vegades la càrrega infectiva”, ressalta. No obstant això, els investigadors adverteixen que de cara a l’estiu això indica que “la calor ajuda a reduir la transmissió” per contacte amb superfícies contaminades, “però no ens oblidem que la transmissió persona a persona no està influïda per la temperatura”.

Les segones onades del brot, menors per la població immunitzada

Amb vista a nous brots, aquesta experta afirma que la incidència d’una segona onada “sempre és menor” a causa de la població immune. Per això, diu que quan l’epidèmia passe, és important identificar quin percentatge de població ha sigut afectada i està immunitzada.

Què és el Remdesivir?

Es tracta d’un medicament desenvolupat per la farmacèutica Gilead, que al principi funcionaria per al tractament de l’ebola, i que des de l’origen de la pandèmia de la Covid-19 ha sigut una de les opcions per a tractar els pacients més greus, aquells que es troben en l’UCI.

Un estudi publicat en la revista mèdica The New England Journal of Medicine, molt reconeguda en el camp de la medicina, assenyala que aquest fàrmac ha donat bons resultats malgrat les poques proves que s’han pogut realitzar en aquest estudi (només 53 pacients). El 68% dels pacients van millorar una vegada administrat el medicament. En aquests moments s’estan duent a terme més assajos, fins i tot a Espanya, dels quals encara no s’ha publicat res.

Contingut no disponible
stats