La UE permet incomplir els objectius de dèficit i deute per primera vegada en la història

Els ministres d’Economia i Finances han provat la “clàusula de salvaguarda” que congela temporalment les regles pressupostàries per a fer front a la pandèmia.

La UE permet incomplir els objectius de dèficit i deute per primera vegada en la història
La UE permet incomplir els objectius de dèficit i deute per primera vegada en la història

La Unió Europea (UE) ha activat aquest dilluns per primera vegada en la història la "clàusula de salvaguarda" de les regles fiscals comunitàries, que permetrà als països incomplir els seus objectius de dèficit i deute temporalment per a poder elevar la despesa per a fer front a la pandèmia de coronavirus. Amb aquesta mesura, que es va introduir en les normes el 2011, la UE estira al màxim la flexibilitat que preveuen les seues regles fiscals.

Els ministres d'Economia i Finances de la UE han donat aquest dilluns llum verda a la mesura, que havia proposat divendres passat la Comissió Europea per la perspectiva que la crisi sanitària produïsca un "xoc econòmic sever" en l'economia europea més greu que la contracció de l'1% del PIB per a enguany que es preveia fa tot just uns dies.

"La severa recessió econòmica que s'espera ara enguany requereix una resposta política decidida, ambiciosa i coordinada. Hem d'actuar decisivament per a garantir que el xoc continua sent breu i tan limitat com siga possible i no crea un mal permanent en les nostres economies", es pot llegir en el comunicat oficial després de la reunió, que s’ha celebrat per videoconferència.

L'ús de la clàusula de salvaguarda, continua el comunicat, "garantirà la flexibilitat necessària per a prendre totes les mesures que calen" per a fer costat als sistemes sanitaris i a l'economia, "inclosos més estímuls discrecionals i acció coordinada", que es dissenyarà com siga adequat per a arribar a temps i ser "temporal i específica".

L'amenaça de contracció econòmica és pitjor que durant la passada crisi

"Si la crisi sanitària es prolonga fins a l’inici de juny o més enllà, la caiguda en l'activitat econòmica el 2020 podria ser comparable a la contracció del 2009, el pitjor any de la crisi econòmica i financera", advertia la Comissió divendres. En aquell moment, el PIB va caure un 4,1% en l'eurozona i un 4,2% en el conjunt de la UE.

Les regles de disciplina fiscal europees, recollides en el Pacte d'Estabilitat i Creixement, estipulen que el dèficit públic dels països no ha de superar el 3% del seu PIB i el deute, el 60% del PIB. Quan s’excedeixen aquests llindars, Brussel·les pacta amb els països un pla de correcció anual que, si s’incompleix, pot activar un règim de sancions.

L'ajust que enguany s’havia exigit a Espanya consistia a reduir el seu dèficit estructural un 0,65% del PIB (uns 7.800 milions d'euros) el 2020.

També et pot interessar

stats