Del turista infectat a La Gomera a l'explosió d'òmicron: dos anys del primer cas de covid-19 detectat a Espanya

Des de l'inici de la pandèmia quasi deu milions de persones s'han contagiat en tot l'Estat, més d'un milió a la Comunitat Valenciana

Donen negatiu per coronavirus les quatre persones en contacte amb l’afectat a La Gomera
L'Hospital de La Gomera, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Aquest dilluns es compleixen dos anys de l'aïllament de sis turistes alemanys a l'illa canària de La Gomera, episodi que acabaria amb el primer pacient oficialment diagnosticat de coronavirus a Espanya. Aquell 31 de gener res feia pensar que ara, 731 dies després, s'estarien comptant casos per centenars de milers diaris i mesurant sense treva els indicadors d'incidències, ingressos i morts en un context marcat per la successió d'onades pandèmiques i assaonat amb restriccions, vacunes, mascaretes, quarantenes i, fins i tot, un confinament domiciliari. 

El primer portador de l'estrany virus sorgit a la ciutat xinesa de Wuhan en territori espanyol, que també va ser un dels primers casos registrats a Europa, era un ciutadà d'Alemanya que suposadament va contagiar-se en el seu país després de mantindre un contacte estret amb un company de feina a qui, al seu torn, li havia transmés el virus una col·lega xinesa procedent de Xangai. Afortunadament, aquest home va passar la covid-19 sense símptomes.

Gener de 2020 acabava, però començava aleshores un malson de magnituds desconegudes. Des d'aquell dia, no n'ha passat cap que no s'haja parlat de la pandèmia. Dos anys i sis onades després d'aquell primer positiu, la xifra de contagis en tot Espanya s'acosta als deu milions —9.779.130, segons l'últim balanç del Ministeri de Sanitat—, dels quals 1.096.269 s'han registrat a la Comunitat Valenciana. A més, la xifra de víctimes mortals que acumula ja la pandèmia frega les 93.000, entre les quals hi ha 8.508 valencians i valencianes. En tot el món els casos de covid-19 superen els 375 milions, amb un balanç de més de 5,6 milions de morts. 

La irrupció de les vacunes ha capgirat el tauler de joc de la pandèmia a escala global i ha canviat les dinàmiques del virus. La immunització de la població, combinada amb les mutacions que ha experimentat al llarg del temps el mateix patogen per a adaptar-se i resistir en l'entorn, ha replantejat la radiografia de les diverses onades que ha anat dibuixant la pandèmia. La variant òmicron és l'absoluta protagonista de la més recent, en què està immersa ara mateix Espanya i gran part dels països del món: una onada explosiva quant a contagis i incidència, però de menor gravetat pel que fa a la simptomatologia dels casos, l'impacte hospitalari i la letalitat associada al virus. 

Les veus expertes pronostiquen que el final de la pandèmia està cada vegada més a prop, tot i que hi ha incertesa sobre com i quan arribara. El malson no ha acabat encara, però sí que ens deixa moltes lliçons després de 24 mesos d'aprenentatge. I una certesa: que ja ha quedat l'empremta en la societat, perquè ha canviat per a sempre la manera en què ens comportem i relacionem. 

També et pot interessar

stats