El torn d’ofici valencià denuncia desprotecció davant el coronavirus
Exigeixen un protocol d’actuació en les guàrdies, material de protecció en els centres de detenció i un sistema d’assistència per videoconferència.
Els advocats i advocades del torn d’ofici denuncien que no s’ha establit un protocol de seguretat i que en els centres de detenció de nombrosos municipis valencians no disposen de guants ni mascaretes per a protegir-se davant un possible contagi per coronavirus. “Fa 25 dies que es va decretar l’estat d’alarma i continuem al lliure albir del que vulga fer el jutge”, han criticat a través d’un comunicat.
“Els primers dies va ser un desastre, però encara continua. Hi ha centres de detenció que et proporcionen mascaretes i guants i altres que no”, ha explicat a À Punt una de les lletrades afectades. Exigeixen que es remeta per escrit un protocol d’actuació en les guàrdies i que, en cas que no es complisquen les mesures de seguretat establides per Sanitat, puguen negar-se a realitzar l’assistència i se sancione l’òrgan judicial o centre de detenció en qüestió. “És obligació de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de València (ICAV) proporcionar als col·legiats la cobertura legal i formativa en matèria de seguretat laboral, prevenció de riscos laborals i salut”, apunta el text. Així mateix, demanen l’establiment d’un sistema d’assistència i presa de declaracions per videoconferències, com ja s’ha implantat en alguns centres.
“Reivindiquem des del primer dia el lliurament d’equips de protecció individual als lletrats i lletrades de torn d’ofici, igual que s’han aportat a jutges, funcionaris, fiscals, forenses….”, continuen. Fins al moment, lamenten, encara no s’ha habilitat la via telemàtica de tràmits com el lliurament dels fulls de guàrdia, les sol·licituds de justícia gratuïta o els talons de cobrament.
Ajudes econòmiques per als despatxos que han tancat
El text, remés a la junta de govern de l’ICAV i a la delegada del govern a la Comunitat Valenciana, Gloria Calero, encara no ha rebut cap resposta. Tampoc les peticions d’ampliar la injecció econòmica per a les persones afectades per la Covid-19: “Això no soluciona res a tots els lletrats que hem hagut de tancar el nostre despatx per tancament dels terminis i procediments judicials”. A més del 33% d’exempció de la quota de col·legiats, demanen que els professionals acollits a la Mutualitat de l’Advocacia puguen accedir a les mateixes ajudes que les persones autònomes. “Reivindiquem que, tenint en compte el nostre caràcter de servei públic, se’ns considere com a treballadors al servei de l’administració pública, amb les corresponents prestacions i alta en la Seguretat Social”, han asseverat.