El torn d’ofici valencià denuncia desprotecció davant el coronavirus

Exigeixen un protocol d’actuació en les guàrdies, material de protecció en els centres de detenció i un sistema d’assistència per videoconferència.

Integrants de la Unitat Militar d’Emergències desinfecten la Ciutat de la Justícia de València, en una imatge d'arxiu del passat mes de març
Integrants de la Unitat Militar d’Emergències desinfecten la Ciutat de la Justícia de València, en una imatge d'arxiu del passat mes de març / Kai Försterling (Efe)

Els advocats i advocades del torn d’ofici denuncien que no s’ha establit un protocol de seguretat i que en els centres de detenció de nombrosos municipis valencians no disposen de guants ni mascaretes per a protegir-se davant un possible contagi per coronavirus. “Fa 25 dies que es va decretar l’estat d’alarma i continuem al lliure albir del que vulga fer el jutge”, han criticat a través d’un comunicat.

“Els primers dies va ser un desastre, però encara continua. Hi ha centres de detenció que et proporcionen mascaretes i guants i altres que no”, ha explicat a À Punt una de les lletrades afectades. Exigeixen que es remeta per escrit un protocol d’actuació en les guàrdies i que, en cas que no es complisquen les mesures de seguretat establides per Sanitat, puguen negar-se a realitzar l’assistència i se sancione l’òrgan judicial o centre de detenció en qüestió. “És obligació de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de València (ICAV) proporcionar als col·legiats la cobertura legal i formativa en matèria de seguretat laboral, prevenció de riscos laborals i salut”, apunta el text. Així mateix, demanen l’establiment d’un sistema d’assistència i presa de declaracions per videoconferències, com ja s’ha implantat en alguns centres.

“Reivindiquem des del primer dia el lliurament d’equips de protecció individual als lletrats i lletrades de torn d’ofici, igual que s’han aportat a jutges, funcionaris, fiscals, forenses….”, continuen. Fins al moment, lamenten, encara no s’ha habilitat la via telemàtica de tràmits com el lliurament dels fulls de guàrdia, les sol·licituds de justícia gratuïta o els talons de cobrament.

Ajudes econòmiques per als despatxos que han tancat

El text, remés a la junta de govern de l’ICAV i a la delegada del govern a la Comunitat Valenciana, Gloria Calero, encara no ha rebut cap resposta. Tampoc les peticions d’ampliar la injecció econòmica per a les persones afectades per la Covid-19: “Això no soluciona res a tots els lletrats que hem hagut de tancar el nostre despatx per tancament dels terminis i procediments judicials”. A més del 33% d’exempció de la quota de col·legiats, demanen que els professionals acollits a la Mutualitat de l’Advocacia puguen accedir a les mateixes ajudes que les persones autònomes. “Reivindiquem que, tenint en compte el nostre caràcter de servei públic, se’ns considere com a treballadors al servei de l’administració pública, amb les corresponents prestacions i alta en la Seguretat Social”, han asseverat.

També et pot interessar

stats