La tercera onada desboca el coronavirus a la Comunitat Valenciana

Nadal espenta tots els indicadors als pitjors registres des de l'inici de la pandèmia, amb un fortíssim creixement municipal, sobretot a les grans ciutats.

Dades consolidades fins a l'11 de gener
Dades consolidades fins a l'11 de gener / Gràfic: Manel Castañeda. Creat amb Datawrapper

La tercera onada de la Covid-19 està trencant tots els registres assolits a la Comunitat Valenciana en més de deu mesos que ja dura la pandèmia. Les festes de Nadal han sigut el detonant definitiu per a impulsar el SARS-CoV-2, un virus que en la primera setmana completa de gener ha registrat nivells d'incidència inèdits en el conjunt del territori. Només en les últimes 24 hores, la Conselleria de Sanitat Universal ha notificat 2.283 positius més i 77 víctimes mortals.

A hores d'ara, exactament set dies després de la nit de Reis, la incidència acumulada (IA) a catorze dies és de 517 casos per cada 100.000 habitants segons l'últim balanç del Ministeri de Sanitat, la setena pitjor xifra d'Espanya, 80 punts per damunt de la mitjana estatal, i el doble del que es considera risc extrem. L'indicador ha pujat més de cent punts només el cap de setmana. Però, més enllà de la transmissió del virus, preocupa també la pressió assistencial: les hospitalitzacions s'han disparat i fa dies que superen els registres màxims que es van assolir en els pitjors moments de la primera onada, a principis d'abril.

Si es mira com ha evolucionat la incidència de la Covid-19 a Espanya i la Comunitat Valenciana des del mes d'octubre, al territori hi ha dues fases ben diferenciades. La primera, que correspon pràcticament a la segona onada del virus, s'estén fins a principis de desembre, i al territori valencià destaca una fase d'estabilització amb pics que contrasta amb la corba més pronunciada del conjunt estatal. L'autonomia, en aquest tram, va resistir millor l'espenta de la segona onada, fins que l'escenari canvia abruptament el 14 de desembre. És aleshores quan es produeix el punt d'inflexió. Els primers contagis originats per la mobilitat del pont de desembre acaben amb la tendència a la baixa i són el preludi de la tercera onada a la Comunitat Valenciana, que ha desbocat el virus al territori.

El repunt de contagis s'evidencia també en el comportament de la taxa de positivitat, que arreplega la quantitat de persones que donen positiu en la infecció entre totes les proves realitzades en un període de temps. La Comunitat Valenciana encadena ja diverses setmanes encapçalant el rànquing de tot Espanya sobre positivitat. L'indicador, que pràcticament duplica la mitjana estatal, està també en registres màxims d'acord amb l'última actualització d'aquest dilluns: un 28,54%.

La primera factura de Nadal deixa 2.752 persones ingressades amb Covid-19 en els hospitals valencians, la xifra més alta de la pandèmia. És la comunitat que té el major percentatge de llits ocupats en planta, un 27,48%. Les conseqüències del virus arriben a un ritme vertiginós: només en dos dies s'han registrat 400 noves hospitalitzacions. Les unitats de cures intensives (UCI), amb 382 pacients crítics, estan només a quatre de batre el rècord de la primera onada. L'ocupació és del 49,35%, segons va revelar aquest dilluns la consellera Ana Barceló.

Fortíssim creixement en l'àmbit municipal, sobretot a les grans ciutats

Aquestes xifres globals tenen un reflex territorial. Segons el balanç municipal fins a l'11 de gener, que la Conselleria de Sanitat Universal acaba de publicar, ja són 298 els municipis valencians amb una incidència acumulada superior als 250 casos per cada 100.000 habitants, que correspon al risc extrem. És un increment del 35% en només 4 dies. Als 29 municipis confinats perimetralment des del 7 de gener l'empitjorament és general, sobretot a les ciutats més poblades com Alcoi (IA de 1.806), Ontinyent (998) i Xàtiva (1.180). I el mateix passa a les quatre grans ciutats del País Valencià. Totes estan també en risc extrem, com Elx (IA de 286), Alacant (349) i Castelló de la Plana (352). Però la pitjor és València, on aquesta taxa s'enfila ja als 496 contagis per cada 100.000 habitants.

Torrevella, en canvi, desafia la tendència i és l'únic nucli poblacional d'envergadura on la corba epidemiològica està en baixada des de finals de desembre. Els 21 contagis per cada 100.000 habitants que registra a hores d'ara la situaria en un escenari de nova normalitat pel que fa a transmissió del virus, segons el semàfor del Ministeri de Sanitat.

En tot cas, la tercera onada col·loca el territori en un escenari desconegut pel que fa a la magnitud dels indicadors. I la previsió dels models matemàtics i dels epidemiòlegs és que la situació anirà a pitjor els pròxims dies, quan comence a visibilitzar-se l'impacte global de les celebracions de Cap d'Any i Reis. Això passarà la setmana que ve. Una altre compte és l'efecte multiplicador que puga tindre l'actual allau de positus.

També et pot interessar

stats