Suspés el polèmic tractament d'ozó al pacient ingressat amb Covid en l'UCI de l'Hospital de la Plana

El mateix jutjat que va ordenar aplicar l'ozonoteràpia al malalt en contra del criteri mèdic fa marxa enrere i ordena interrompre'n l'administració a partir de les nou del matí 

Hospital de la Plana en Les notícies del migdia
Imatge d'arxiu de part de la façana de l'Hospital de la Plana, a Vila-real / À Punt NTC

Punt final al polèmic tractament amb ozonoteràpia a un pacient malalt de Covid-19 que estava ingressat a l'Hospital de la Plana de Vila-real. La teràpia, que va alçar molta polseguera perquè va haver-se d'aplicar per decisió judicial i en contra del criteri mèdic del centre sanitari, acaba aquest dimecres després que el mateix jutjat que la va ordenar en revocara l'autorització divendres passat. 

El 13 d'agost, el magistrat del jutjat contenciós administratiu número 1 de Castelló va donar llum verda a l'aplicació per part d'un equip extern de la teràpia d'ozó a aquest pacient de 49 anys, a petició de la família, i el 27 d'agost va fer marxa enrere en la decisió després d'estudiar les al·legacions. La resolució judicial fixa les nou del matí per a interrompre el controvertit tractament –que no està reconegut per l'Agència Espanyola de Medicaments ni per la comunitat científica– si abans no el traslladaven de centre hospitalari, com pretenia la família. 

El canvi de criteri arriba després que l'Advocacia de la Generalitat presentara un recurs contrari a un tractament que havia de prestar-se per personal extern al centre, ja que no forma part dels protocols ni de la carta de serveis del sistema de salut. El jutge, que l'havia autoritzat per trobar-se la vida del pacient "en perill greu i no haver tingut efecte positiu els tractaments dispensats", després va considerar que la sol·licitud del malalt havia de cedir per "la negativa raonada dels metges", que "el que pretenen, precisament, és salvaguardar la salut d'aquest i els altres pacients, i revestir el sistema públic de salut de les necessàries garanties per al seu funcionament".

Un altre cas similar s'ha registrat a Barcelona, on un jutge va autoritzar el mateix tractament a un pacient contagiat amb Covid-19 en considerar "acreditada" la "concurrència de circumstàncies excepcionals d'urgències" perquè la vida de l'home "corre perill", i va esgrimir que la teràpia s'aplica en hospitals d'Espanya i d'altres països amb "bons resultats".

Rebuig de la comunitat mèdica i científica

Múltiples organismes s'han pronunciat en els últims dies en contra de la imposició judicial d'un tractament no autoritzat per les autoritats sanitàries, inclosa la mateixa ministra de Sanitat, Carolina Darias, que va assenyalar que que "la clínica dels pacients ha d'estar en mans dels professionals sanitaris" i no d'"altres instàncies".

També la Comissió Permanent del Comité de Bioètica de la Comunitat Valenciana va mostrar discrepància, quan va assenyalar que l'ozó no té a la Unió Europea consideració de "producte sanitari" i que encara que els pacients tenen dret a rebutjar un tractament, no poden exigir "tractaments no coneguts, quant a la seua eficàcia, efectivitat i seguretat".

De fet, el cas del pacient hospitalitzat a la Plana ha generat nombroses protestes per part dels professionals de la salut davant el que els sindicats han titllat d'"ingerència externa". La comunitat sanitària valenciana va bolcar-se amb els professionals de l'UCI de l'hospital vila-realenc que atenen el pacient amb diverses concentracions el passat 24 d'agost. La Generalitat estudia, a més, emprendre accions contra la família de l'home per les greus acusacions que han dirigit contra l'hospital.

També et pot interessar

stats