Suècia, Dinamarca i Islàndia acceleren el passaport de vacunació, mentre que Alemanya no ho veu clar

Calviño demana que aquest passaport siga comú per a tota la UE i afavorisca així el sector turístic espanyol.

Vacunació a Dinarmarca

Cada vegada són més països els que volen activar l'anomenat passaport de vacunació, una mena de carnet que provaria que una persona està immunitzada i que permetria més mobilitat i poder viatjar. Un projecte que no tots veuen amb bons ulls perquè consideren que és discriminatori i que podria atemptar contra els drets i les llibertats. En tot cas, Suècia, Dinamarca i Islàndia volen tindre'l enllestit abans que arribe l'estiu, ja que veuen en aquest passaport una possibilitat per a reactivar l'economia. A Espanya, la ministra d'Economia, Nadia Calviño, ha afirmat que la recuperació arrelarà en la segona meitat de l'any i demana que aquest passaport siga comú per a tota la UE i afavorisca així el sector turístic espanyol.

Calviño ha afirmat que per a afermar la recuperació econòmica a Espanya, on el 12% de l'ocupació i el producte interior brut (PIB) estan lligats al sector turístic, seria important assegurar que s'establirà a nivell europeu un passaport de vacunació estandarditzat, perquè les persones immunitzades pogueren viatjar dins de la UE en condicions de seguretat.

Islàndia ha sigut el primer país a crear un passaport de vacunació i el govern suec ha anunciat que pretén tindre llest a l'estiu un passaport digital per als qui hagen rebut la vacuna contra la Covid-19. “El certificat de vacunació és quasi tan demandat com la mateixa vacuna”, ha afirmat en la mateixa compareixença la ministra d'Assumptes Socials, Lena Hallengren. Suècia, que ha vacunat ja el 3,1% de la seua població major d'edat, manté l’objectiu d'acabar el procés en el primer semestre d'enguany.

El ministre de Digitalització, Anders Ygeman, ha assenyalat que tots els vacunats tenen dret a rebre un certificat. Així, impulsaran una infraestructura digital per a un passaport de vacunació i una verificació, que “farà el certificat més segur, senzill i utilitzable a l'estranger”.

Les autoritats daneses també han presentat una iniciativa similar, que estarà llesta en “tres o quatre mesos” i que pretenen usar en la reobertura de la societat, per a facilitar la participació en la vida cultural i permetre els viatges. “Serà el passaport addicional que u podrà tindre en el seu telèfon mòbil i que documentarà que s’ha sigut vacunat”, ha assenyalat el ministre de Finances en funcions, Morten Bødskov.

Bødskov ha alertat que quan la solució digital estiga preparada haurà de discutir-se com usar el passaport, la qual cosa dependrà també de la situació epidèmica al país. No obstant això, des de finals de febrer els danesos podran veure en el web, on estan les seues dades sanitàries personals, la informació sobre la seua vacunació, de manera que en cas que hagen rebut la vacuna puguen ja acreditar-ho. El 3,24% dels danesos majors de 18 anys han iniciat la vacunació i l'1,61% ha rebut ja les dues dosis, segons les últimes dades.

Alemanya no ho veu clar

Encara que alguns països de la UE volen establir aquest passaport de vacunació que permeta els ja vacunats moure's amb llibertat entre territoris, Alemanya no hi està d'acord. La cancellera, Angela Merkel, ha rebutjat qualsevol privilegi que diferencie les persones vacunades de les que no ho estan. “Mentre no estiga clar si les persones que han sigut vacunades poden infectar o no altres persones, no és possible tractar-les de manera diferent”, ha dit.

També et pot interessar

stats