Els sindicats demanen al govern espanyol polítiques de contenció de la Covid-19 i la reactivació del diàleg social

CCOO i la UGT han manifestat la voluntat de negociar la pròrroga dels ERTO per evitar la destrucció d'ocupació.

Firma de l'acord de la pujada del salari mínim interprofessional a La Moncloa
Firma de l'acord de la pujada del salari mínim interprofessional a La Moncloa / Jesús Hellín (Europa Press)

El secretari general de CCOO, Unai Sordo, i el de la UGT, Pepe Álvarez, han demanat al govern espanyol que, a més de posar en marxa les polítiques de contenció del coronavirus, es reactiven les taules del diàleg social.

Així li ho han traslladat a l’executiu espanyola durant la trobada d'aquest dijous, en què també s'ha manifestat la voluntat de continuar negociant la pròrroga dels expedients de regulació temporal d'ocupació per a evitar la destrucció d'ocupació.

Sordo ha assegurat que espera que s'arribe a un pacte per a mantindre intactes els drets dels treballadors i evitar la destrucció dels llocs de treball. "Tractarem d'arribar a un acord, però hem traslladat que cal recuperar el marc del diàleg social en qüestions molt més profundes i estratègiques mirant a mitjà i llarg termini".

En aquesta línia, Álvarez ha instat a recuperar les taules establides abans de la pandèmia (taules de relacions laborals, de seguretat social i altres prestacions socials, per l'ocupació, la no discriminació i la formació i la industrial) i l'agenda del diàleg social.

Per al líder de la UGT, és necessari participar en la definició dels plans sectorials com l'automoció, el turisme o la construcció i demana taules de diàleg i de negociació on s'arribe a acords "i no sols s'intercanvie informació".

A més, els líders dels sindicats han valorat favorablement l'aprovació de l'ingrés mínim vital "en un moment d'emergència" i han demanat que tinguen en compte els sindicats en el seu desenvolupament.

Reunió del diàleg social

La vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra d'Afers Econòmics i per a la Transformació Digital, Nadia Calviño, ha presidit aquesta nova reunió del diàleg social, que ha tingut la presència de la CEOE, que ha tornat a la negociació després d'haver suspés el diàleg amb el l’executiu espanyol pel seu acord amb Bildu per a derogar la reforma laboral.

A aquesta reunió han assistit la ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera; la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz; el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá; el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos; la ministra d'Indústria, Turisme i Comerç, Reyes Maroto; i la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero.

Per part dels agents socials, han estat presents els secretaris generals de CCOO i la UGT, Unai Sordo i Pepe Álvarez, i els presidents de la CEOE i la Cepyme, Antonio Garamendi i Gerardo Cuerva, respectivament.

També et pot interessar

stats