Simón insinua que l’augment de proves podria explicar el repunt en la taxa de reproducció del coronavirus
Indica que amb sèries més estabilitzades el nombre serà més baix.
El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha considerat que quan es dispose de sèries més estabilitzades i "netes" és probable que es veja que el nombre de reproducció és molt més baix del que s'observa en aquest moment.
La velocitat a la qual creix la Covid-19 a la Comunitat Valenciana s'ha duplicat en l'últim mes. El 22 d'abril, l'índex de reproducció del virus se situava en un 0,56, el mínim que s'havia registrat, mentre que un mes després, ha escalat fins a l'1,1, segons dades del Centre Nacional d'Epidemiologia.
Aquesta xifra mesura el nombre de persones a les quals pot infectar un cas positiu, i quan és superior a 1, es considera que els contagis estan descontrolats i el virus continua expandint-se.
El director del Centre Nacional d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha demanat prudència i ha dit que l'augment de proves que s'han fet durant la fase 1 poden explicar aquest repunt.
"Si a més afegim un nombre de reproducció calculat ja per la data d'inici de símptomes i no per notificació, ara mateix es detecta més i millor, i molts dels casos notificats ara són de garbellats o de persones amb símptomes de fa temps. Quan puguem fer això amb dades netes, sòlides i amb les quals els científics ens sentim satisfets de la qualitat, probablement observarem un nombre de reproducció molt més baix".
En tot cas, ha afegit que, "encara amb aquesta estabilització, o fins i tot amb xicotetes pujades a causa d'eixa variabilitat que hi ha pel xicotet nombre de casos que detectem i l'esforç gran per detectar-ho tot, podem explicar eixe efecte".