El segon toc de queda redueix la incidència del coronavirus en tots els municipis, excepte a l'Olleria

La pandèmia consolida el retrocés a la Comunitat Valenciana i el nombre de poblacions en risc extrem passa de 288 a 217 en l'última setmana, 61 menys

Platja de Calp, a la Marina Alta
A Calp la incidència acumulada ha caigut més del 70% des que va implantar-s'hi el toc de queda / À Punt NTC

La pràctica totalitat de municipis de la segona tanda on s'ha aplicat el toc de queda nocturn ha aconseguit rebaixar la incidència acumulada de Covid-19 tres setmanes després. Així es desprén en l'últim balanç de dades territorialitzades que ha publicat la Conselleria de Sanitat Universal aquest dimarts, en comparar la taxa de contagis que presentava el passat 26 de juliol cadascuna de les 77 poblacions afectades per aquesta restricció amb el registre de la darrera actualització, corresponent al 15 d'agost. L'Olleria és l'única població del llistat on hi ha un empitjorament de la situació epidemiològica, ja que ha passat de tindre 600,96 positius per cada 100.000 habitants, a 697,12 (+16%).  

La Generalitat va ser el primer govern autonòmic d'Espanya a recuperar el toc de queda nocturn en estiu per a frenar la quarta onada de la pandèmia. La mesura va començar a aplicar-se des del 12 de juliol, amb successives pròrrogues, als municipis valencians de més de 5.000 habitants que presentaven un risc més elevat de Covid-19 i que suposa prohibir la mobilitat del veïnat entre la una i les sis de la matinada. 

El 26 de juliol el Consell va augmentar fins a 77 la xifra de municipis amb toc de queda de nit (en la primera tanda del 12 de juliol n'eren 32). L'evolució positiva dels indicadors de la pandèmia en la gran majoria d'ells han permés que en un total de 36 la restricció s'haja alçat des de la matinada del 16 d'agost. Alguns, com ara Utiel, Burjassot, Paterna o Silla, han complit més d'un mes amb la mobilitat nocturna limitada. 

El descens en els contagis és generalitzat en pràcticament totes les poblacions incloses en el segon toc de queda, també en les destinacions turístiques del litoral on més s'havia disparat el virus. Calp, que va arribar a superar els 1.400 punts d'incidència en el pic de contagis, ha reduït la taxa més del 74% en les últimes tres setmanes. Igualment es consolida la davallada de casos a Peníscola, Benicàssim, Gandia, Benidorm, Dénia o Orpesa. En tots aquests municipis, però, la Generalitat ha optat per prorrogar la limitació a la circulació de nit, almenys fins al 6 de setembre, data en què confia a començar la desescalada

Una seixantena de municipis menys en risc extrem

A hores d'ara encara hi ha 217 poblacions en risc extrem per Covid-19 a la Comunitat Valenciana, amb incidències acumulades a catorze dies per damunt de 250 casos, que és la xifra en què el Ministeri de Sanitat fixa el llindar per al màxim grau d'alerta. Suposen encara vora un terç del total dels municipis del mapa i aglutinen més de 4,1 milions de valencians i valencianes, però es rebaixa en 61 els comptabilitzats en el balanç del passat dimarts. 

En la majoria de les 65 grans ciutats (més de 20.000 habitants) el coronavirus està en retrocés. En totes cauen els contagis en l'última quinzena respecte als registrats en les dues setmanes prèvies, excepte en huit (Asp, Oriola, el Pilar de la Foradada, Torrevella, Elda, la Vall d'Uixó, Novelda i Almoradí). Fonamentalment s'ubiquen a les comarques del sud, on el repunt de la quarta onada ha arribat amb més retard que en altres municipis del nord del territori. Novelda, Asp i Xàbia lideren els pitjors registres pel que fa a incidència acumulada, amb 859, 639 i 585 contagis per cada 100.000 habitants en els darrers catorze dies, respectivament. 

També et pot interessar

stats