Sánchez anuncia una norma per a regular la 'nova normalitat' i evitar rebrots

El govern espanyol estendrà per sisena i última vegada la pròrroga de l'estat d'alarma amb els socis de la investidura i Ciutadans.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest dimecres
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest dimecres / J.J. Guillén (Efe)

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, defén per sisena vegada al Congrés la necessitat de prorrogar l'estat d'alarma decretat per a fer front a la pandèmia de coronavirus. Una extensió que, segons ha confirmat ell mateix, serà l'última. Tirarà avant gràcies als pactes tancats amb Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i el Partit Nacionalista Basc (PNB), socis de la investidura, i també amb Ciutadans.

Sánchez ha anunciat que el Consell de Ministres aprovarà el 9 de juny un reial decret llei que regularà l'eixida de l'estat d'alarma i la transició cap a la 'nova normalitat'. L'executiu pretén arreplegar en aquesta norma mesures de prevenció, coordinació i contenció per a poder continuant combatent la crisi sanitària i evitar-ne rebrots. L'objectiu és “unir en una sola norma les mesures sanitàries que haurem de continuar observant fins que tinguem una vacuna o un tractament eficaç que permeta recuperar els hàbits anteriors amb seguretat i evitar un rebrot de la pandèmia”, ha remarcat el president del govern espanyol. Ha precisat, també, que totes aquestes mesures s'abordaran conjuntament amb les comunitats autònomes en el pròxim Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut.

El president de l'executiu espanyol ha sol·licitat el suport de la cambra baixa per a prorrogar l'estat d'alarma per última vegada i ha tornat a fer una ferma defensa d'aquesta ferramenta, que ha qualificat de “terriblement dura” però “tremendament eficaç” per a frenar la propagació de la Covid-19. “Hem superat els pitjors moments de la pandèmia. El pitjor ha passat”, ha assegurat, categòric. També ha fet una crida a la prudència i ha dit que el govern espanyol fa un balanç “positiu” d'una desescalada que ha definit com a “gradual, cautelosa i intel·ligent” i ha apuntat que l'alçament de les restriccions no ha tingut, per ara, impacte negatiu en l'evolució de la pandèmia.

Finalment, Sánchez ha demanat als diputats i les diputades que no usen la bandera d'Espanya "en va" com si fora una arma o per a dividir. "La bandera és la bandera de tots i totes", ha defensat. Per això, ha instat a abandonar el "verí de l'odi" i apostar pel diàleg i la concòrdia. "Només ho podrem construir junts", ha conclòs.

Suport garantit

El ple del Congrés vota aquest dimecres per última vegada estendre l'estat d'alarma, que estarà vigent fins al 21 de juny. A diferència del debat anterior, el president del govern espanyol ha arribat a la cambra baixa sense risc de derrota, amb els suports lligats i una majoria reforçada. L'extensió tirarà avant gràcies a l'abstenció d'ERC i els suports del PNB i Ciutadans.

El PP i els seus socis electorals de la Unió del Poble Navarrés (UPN) i Fòrum Astúries ja han anunciat el vot en contra, igual que Vox i els independentistes catalans de JxCat i la CUP. Compromís, per la seua banda, ha condicionat el vot al fet que el govern espanyol equipare la inversió entre les comunitats autònomes per a fer front a les conseqüències de la pandèmia.

L'executiu espanyol va decretar l'estat d'alarma el passat 14 de març per a poder adoptar mesures extraordinàries contra la Covid-19. Amb la d'aquest dimecres seran sis les ocasions en què el Congrés ha avalat la proposta d'ampliar aquesta situació excepcional. Acaba així un complicat camí parlamentari en què el govern ha anat perdent cada vegada més suport dels grups parlamentaris i s'han evidenciat les fissures entre els partits que integren el bloc de la investidura de Sánchez.

Plans per a rellançar el turisme i l’automoció

En la intervenció parlamentària, el president també ha avançat al Congrés que el govern presentarà un pla de rellançament del turisme basat en mesures de suport econòmic i laboral complementàries a les ja aprovades i en el reposicionament d’Espanya com a destinació segura i sostenible. Així mateix, es pretén que el sector avance en la innovació i digitalització.

Un altre pla en què està treballant l’executiu espanyol, segons ha detallat Sánchez, està dirigit a la mobilitat i l’automoció. Com ha recordat, és “un sector estratègic per a Espanya”, ja que suposa el 10% del PIB. Inclourà accions a llarg termini per a l’automòbil i també l’aprovació d’una llei de mobilitat sostenible que generarà un marc per a la fabricació i comercialització dels vehicles.

Finalment, Sánchez ha incidit en el compromís del govern espanyol a erradicar la pobresa infantil. Això, tal com ha dit, està vinculat estretament amb l’ingrés mínim vital aprovat la setmana passada. “No ens podem permetre que hi haja infàncies trencades i famílies sense esperança. Es tracta de fer el que és just”, ha postil·lat.

També et pot interessar

stats