La restauració recuperarà l’activitat a les terrasses i amb horari reduït l’1 de març

La Generalitat prolongarà el tancament dels comerços a les 18 h, el toc de queda i el tancament perimetral de la Comunitat Valenciana.

VÍDEO | La restauració recuperarà l’activitat a les terrasses i amb horari reduït l’1 de març

La Generalitat permetrà que els bars i restaurants puguen reobrir les terrasses en horari reduït a partir de l’1 de març, però mantindrà l’interior dels locals tancat, segons ha pogut saber À Punt. Els representants del Consell acceptaran la proposta del sector de la restauració en la taula de negociació que les parts celebren aquest dimarts per a preparar la desescalada i on s'ha de negociar l’horari de tancament i l’espai de comensals per taula. La Generalitat proposa que les terrasses estiguen obertes fins a les cinc o les sis de la vesprada, mentre el sector aposta per allargar l'horari fins les sis i que puguen seure de quatre a sis persones per taula. Volen que la mesura s'estenga també a pubs i salons de bodes i espectacles, sense limitació d’aforament, sempre que es puga mantindre la distància de seguretat. L'empresariat també havia demanat obrir l'interior dels locals al 50% de l'aforament, una mesura que el Consell descarta de moment.

Aquest dilluns, en un acte a Castelló, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha declinat confirmar les restriccions que el Consell té previst alçar a partir de l'1 de març. Tanmateix, tot i advertir que “no hi ha cap decisió presa” i recordar que aquesta s'ha de concretar en la reunió interdepartamental del pròxim dijous, ha explicat que “òbviament” la reactivació de l'activitat a les terrasses és una de les mesures probables, “perquè a l'espai a l'aire lliure es pot actuar amb més flexibilitat”.

Puig ha insistit a condicionar l'alleujament de les mesures restrictives al fet que continue l'evolució favorable dels indicadors sanitaris, i ha demanat prudència per a recordar que “estem millor, però encara no estem bé”, i que hi ha factors d'incertesa que podrien complicar les previsions, com l'impacte de la variant britànica del coronavirus. El president de la Generalitat ha constatat també que tot i que l'objectiu general és baixar la incidència per davall de 50 contagis, “això no vol dir que abans no puga haver-hi flexibilitzacions”.

S’alçarà el tancament perimetral de les grans ciutats

La decisió definitiva sobre les limitacions vigents és prendrà en la reunió interdepartamental que se celebra aquest dijous, després de la sessió de control a les Corts, i que marcarà el full de ruta a partir del primer de març, quan expira la pròrroga de les restriccions que es van adoptar el 19 de gener. La interdepartamental passarà a reunir-se una vegada a la setmana quan comence la desescalada.

La Generalitat té previst mantindre el tancament anticipat dels comerços no essencials a les 18:00 hores, però amb quasi tota probabilitat alçarà el tancament perimetral de les 16 ciutats de més de 50.000 habitants, segons ha pogut conéixer À Punt. En canvi, prolongarà el tancament perimetral de la Comunitat Valenciana i el toc de queda des de les 22:00 hores a les 6 del matí.

La mobilitat entre autonomies, limitada de manera indefinida

En línia amb la posició que ja va manifestar la passada setmana, aquest dilluns a Castelló Puig s'ha mostrat favorable a prorrogar el tancament perimetral de la Comunitat Valenciana i al fet que es limite la mobilitat entre autonomies de manera indefinida i "fins que no tinguem garanties de superació de la pandèmia". El missatge abunda en el rebuig del president de la Generalitat als desplaçaments entre les regions en Setmana Santa i Pasqua sense una millora substancial de la situació sanitària. La consellera de Sanitat, Ana Barceló, portarà la proposta a la reunió del Consell Interterritorial de Salut de dimecres. Puig ha explicat que aspira a aconseguir el màxim consens entre els territoris en aquest objectiu, però ha assenyalat que "hi ha algunes autonomies" que no "estan treballant" per a fer-ho possible.

Més seguretat hi ha en la desescalada en l'educació superior. El primer de març les universitats públiques valencianes recuperaran l'activitat presencial, després d'un mes de docència exclusivament a distància. Els centres universitaris tornaran al model híbrid anterior a les restriccions, amb una part de la formació a l'aula i una altra per mitjans telemàtics, tal com van acordar els rectorats la setmana passada.

La tornada de l'esport es negocia aquest dimarts

La recuperació de l'activitat esportiva es negociarà aquest dimarts, en la primera taula de l'esport, que en marcarà el camí a partir de l'1 de març. Tota la pràctica esportiva que no és d'elit està parada des de finals de gener i les instal·lacions esportives, tancades, cosa que afecta el 47% dels valencians i valencianes que fan esport regularment. Les reivindicacions dels agents esportius perquè es recupere l'activitat s'han enfortit amb l'aprovació al Congrés, la setmana passada , d'una proposició no de llei per a tipificar l'esport com a activitat essencial.

Millora de la situació epidemiològica

La Generalitat ha decidit revisar a la baixa les restriccions després de la millora de la situació epidemiològica. La incidència acumulada ha tornat a registres previs a Nadal i ja se situa en 295 contagis per cada 100.000 habitants a catorze dies, després d’haver marcat un rècord fa un mes, quan la incidència es va situar en 1.460 casos. L’alentiment del ritme de contagis ha permés recuperar la traçabilitat dels contagis –ja es rastreja el 70%– i baixar sensiblement la pressió hospitalària. En una setmana la xifra de persones hospitalitzades per Covid-19 ha caigut un 40%, i ha passat de les 2.598 a les 1.560, i ho fa fet un 30% a les unitats de crítics, en les quals hi continuen 374 persones, segons l’última actualització de Sanitat Universal.

També et pot interessar

stats