Així es repartiran els diners del fons Covid

La Generalitat estima que rebrà 1.463 milions, encara que el govern espanyol no ha precisat les quantitats exactes.

Reunió del Consell de Ministres aquest dimarts
Reunió del Consell de Ministres aquest dimarts / Jose Maria Cuadrado Jimenez (Efe)

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) ha publicat aquest dimecres el reial decret llei pel qual es regula la creació del fons Covid-19, així com les condicions amb què es repartiran els 16.000 milions d’euros destinats a finançar les despeses derivades de la pandèmia en les diferents comunitats autònomes. La Generalitat estima que la Comunitat Valenciana rebrà vora 1.463 milions del fons, el 9,1% del total, després que el govern espanyol acceptara part de les reivindicacions valencianes i li donara major importància al criteri poblacional. Tot i això, encara no s’ha precisat la quantitat exacta destinada a cada autonomia.

Així, un dia després de l’aprovació al Consell de Ministres, entra en vigor la nova norma, que configura aquest fons excepcional de caràcter pressupostari per a dotar de més finançament mitjançant transferències a les comunitats autònomes i ciutats amb estatut d’autonomia, perquè puguen fer front a la incidència pressupostària derivada de la crisi originada pel coronavirus. A més del criteri poblacional, els diners es distribuiran atenent a altres aspectes, com ara el nombre d’ingressos en UCI, les hospitalitzacions o les proves PCR realitzades.

Aquests diners, que començaran a cobrar-se en un primer pagament el mes que ve, no són reembossables i, per tant, les autonomies no els hauran de tornar a l’Estat. D’aquests 16.000 milions, 9.000 es destinaran a sufragar despeses en sanitat, 2.000 seran per a educació i els 5.000 restants, per a pal·liar la pèrdua d’ingressos tributaris i en el transport.

El primer lliurament al conjunt de les comunitats, corresponents al primer tram, serà de 6.000 milions per a sanitat i començarà a repartir-se aquest pròxim mes de juliol, i els altres 3.000 milions (segon tram), al novembre. El 35% d’aquests primers 6.000 milions del primer tram, uns 2.100, es distribuiran atenent criteris de població protegida; el 30% en funció dels ingressos en UCI, el 25% pel nombre d’hospitalitzacions i el 10% restant segons el nombre de proves PCR realitzades per cadascuna de les comunitats autònomes.

El pes poblacional és superior en el repartiment dels 3.000 milions del segon tram, ja que afecta fins al 45% de la quantitat fixada, cosa que es tradueix en 1.350 milions. Així, vora 3.450 dels 9.000 milions destinats a cobrir la despesa sanitària generada pel coronavirus es distribuiran atenent el pes poblacional de cada autonomia. En aquest segon tram, els ingressos en UCI computaran un 25%, les hospitalitzacions un 20% i les proves PCR un 10%.

D’altra banda, el fons Covid-19 contempla 2.000 milions més que aniran destinats a reforçar els centres educatius perquè puguen afrontar el nou curs amb seguretat. Aquesta transferència es durà a terme al setembre. El 80% d’aquest tram es repartirà atenent la població de 0 a 16 anys que registrava cada autonomia el 2019, mentre que el 20% restant (destinat a educació superior) es lliurarà en funció de la quantitat de població entre 17 i 24 anys. Cal restar 14 milions als 2.000 inicials, que es distribuirà equitativament entre les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla.

La partida de 5.000 milions d’euros, que es derivarà al desembre, serà per a compensar la minva en la recaptació en determinats serveis per la caiguda de l’activitat econòmica a causa de la pandèmia i que es derivarà al desembre. D’aquests, 4.200 milions es destinaran a mitigar la caiguda d’ingressos tributaris i els 800 restants serviran per a pal·liar la pèrdua d’ingressos en el transport. D’aquesta segona línia, la Comunitat Valenciana rebrà 40,9 milions d’euros, segons han precisat des del Ministeri de Transport.

El 60% del fons de 4.200 milions serà per a mitigar la pèrdua d’ingressos pels impostos de transmissions i actes jurídics documentats i pels tributs de matriculació, així com els impostos sobre el joc, excepte les apostes en línia. El 40% restant es repartirà segons criteris de població.

També et pot interessar

stats