Es redueixen els controls a les embarassades en atenció primària per a evitar contagis

Les altes després del part també es donen abans si l’estat de salut de la mare i del nadó ho permeten.

La por del coronavirus ha fet que alguna dona s'estiga plantejant parir a casa.

Les dones embarassades estan molt exposades al coronavirus als hospitals i centres de salut, com ha explicat aquest dimarts a Les notícies del matí la comare de Riba-roja, María José González. Per a evitar contagis, s’han reduït els controls mensuals als estrictament necessaris com són la primera visita, la vacunació, les analítiques trimestrals, les ecografies de les setmanes 12 i 20, la prova de l’estreptococ i la visita postpart.

Altes postpart en 8 hores

Després del part en aquests temps de coronavirus, també s’està intentat donar altes precoces. "Si en les primeres 24 hores la mare i el nadó estan bé, se’ls dona l’alta", assenyala la comare del centre d’atenció primària. I afegeix que a Catalunya s’està donant l’alta a les huit hores després del part.

La por ha fet també que aquesta comare haja rebut alguna consulta referent a parir a casa, per por del coronavirus. "Es pot fer", explica González, però hi ha uns condicionants que s’han de complir, com ara que es tracte d’un part de poc de risc. Això vol dir que la mare no ha de tindre patologies, que el nadó estiga cap per avall, que només en siga un, i que el part tinga lloc entre la setmana 37 i 42 de gestació. Les dones que vulguen fer-ho també han de disposar d’un grup de comares que assistisquen parts a casa, que facen un pla de naixement abans de la setmana 28, quatre visites abans del part i que les gestants aporten totes les ecografies i analítiques de l’embaràs.

Se suspenen els grups d’alletament, prepart i postpart

També han quedat suspeses totes les activitats que es facen en grup i suposen un contacte físic com ara les classes de prepart, postpart i alletament. S’atenen via telefònica o per WhatsApp.

El coronavirus planteja molts dubtes a les gestants i a les mares. Per exemple, si la mare pot passar el virus al fetus. González explica que no s’ha demostrat que el virus puga passar al nadó per la placenta i tampoc a través de la llet materna quan ja haja nascut la criatura. Altres dubtes els resolem en el vídeo que acompanya aquesta notícia.

També et pot interessar

stats