La quarta onada multiplica per deu la incidència entre menors de 12 anys

Les veus expertes demanen no abaixar la guàrdia, recuperar les mesures de prevenció i vacunar quan siga possible la xicalla

Evolució de la incidència acumulada en menors de 12 anys en l'últim mes / À Punt NTC

La incidència acumulada de contagis entre menors de 12 anys a la Comunitat Valenciana ha passat de 50 casos a finals de juny a més de 530 per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies, segons la darrera actualització de dades publicada pel Ministeri de Sanitat aquest divendres.

Els i les pediatres alerten que la quarta onada de la pandèmia està sent la més complicada entre la població infantil, ja que a l'augment de contagis l'ha seguit el d'hospitalitzacions per coronavirus.

De manera paral·lela està registrant-se un increment de casos de pneumònia i bronquitis, malalties més pròpies de l'hivern. La relaxació de les mesures i un l'augment dels contactes han afavorit la propagació del virus, una situació que preocupa perquè d'ací a només un mes la xicalla torna a les aules.

L'àrea de pediatria de l'Hospital IMED Benidorm està atenent una mitjana de "dos o tres xiquets positius al dia", afirma l'especialista Diana Vélez. Tot i que la corba de contagis de la població general comença un alentiment que es preveu progressiu al llarg de l'agost, els últims registres d'incidència entre menors de 12 anys apunta a una situació d'estabilització.

Pel que fa a altres virus respiratoris, l'Associació Valenciana de Pediatria ha observat que aquest estiu han crescut d'un 40 a un 50% respecte als anys anteriors. Destaquen els casos de criatures lactants amb bronquitis a causa de la Covid-19, un ingrés d'un menor amb virus sincític respiratori a l'UCI o un nounat contagiat.

Les veus expertes reclamen no abaixar la guàrdia, recuperar les mesures de prevenció, i vacunar quan siga possible els majors de 12 anys. A la Comunitat Valenciana hi ha 568.894 menuts entre 0 i 11 anys, que suposen l'11,2% de la població.

En aquesta línia, la Generalitat preveu que tot l'alumnat major de 12 anys (inclosos) comence el curs escolar amb, almenys, una dosi administrada.

Quan es podran vacunar els nadons i els xiquets?

Segons les previsions de Pfizer, les primeres conclusions sobre l'eficàcia de la vacuna Comirnaty en menuts de 5 a 11 anys estaran a finals de setembre. Si es confirma la seguretat i immunogenicitat, presentaran el fàrmac davant els organismes reguladors "entre setembre i octubre". El vistiplau de l'EMA i l'Administració d'Aliments i Medicaments dels Estats Units (l'organisme regulador nord-americà), podria arribar a principis de 2022.

Moderna, d'altra banda, preveu sol·licitar una autorització d'emergència als reguladors sanitaris a finals de 2021 o principis de 2022.

Les altres dues vacunes contra la Covid-19 autoritzades a la UE, Janssen i AstraZeneca, han caigut ja de l'estratègia de vacunació espanyola i queden descartades com a alternativa per a vacunar la població més menuda.

També et pot interessar

stats