La incidència acumulada baixarà dels 100 a finals d'agost segons prediccions matemàtiques

L'evolució de la pandèmia apunta a un 82% de la població vacunada i no un 70% per a assolir la immunitat de grup

Cap on va la pandèmia

Tot i que la corba de contagis a la Comunitat Valenciana continua en descens, la qual cosa fa palesa l'estabilització de la quarta onada, les prediccions matemàtiques pronostiquen una baixada progressiva que situaria la incidència acumulada per sota dels cent casos per cada 100.000 habitants a finals d'agost. Aquesta minva de contagis per Covid-19 calculada per als últims catorze dies coincidiria amb el retorn a casa dels turistes espanyols.

Tot i això, no es pot abaixar la guàrdia i les veus expertes recorden que haver rebut la vacunació completa no blinda ningú de poder contraure i contagiar el virus. José Ramón Muñoz, president de l'Associació d'Infermeria Comunitària, recorda que la vacuna, "individualment", redueix considerablement les complicacions derivades de la malaltia, però que no ho fa col·lectivament.

En aquesta línia, el matemàtic i divulgador científic Santi García Cremades demana paciència a la població perquè, encara que es parla de la immunitat de grup quan s'arribe al 70% de la població vacunable immunitzada, ara es calcula que arribarà amb el 82%.

Muñoz matisa que les mesures que "puguen reduir a zero la pandèmia no existeixen". Cremades, però, emfatitza que la restricció més efectiva és la reducció de l'acumulació de gent en espais tancats, perquè la probabilitat de contagis "augmenta 16 vegades respecte als espais oberts".

Un nou actor, la variant delta, podria capgirar les prediccions de les veus expertes. La mutació del coronavirus més contagiosa fins ara ja és la primera causa dels ingressos per coronavirus als hospitals de la Comunitat Valenciana i s'ha convertit en la dominant en totes les comarques. L'evolució de la pandèmia dependrà de les característiques de les noves variants com la lambda, de la qual ja s'han notificat un centenar de casos a Espanya i encara es desconeix la contagiositat.

També et pot interessar

stats