Projecte Aire. Com un grup de WhatsApp ha animat 10.000 persones a fabricar material sanitari
La iniciativa localitza i activa les persones i empreses amb capacitat per a resoldre la falta d'aprovisionament del sistema sanitari.
À Punt Notícies 20H ha entrevistat l’enginyer de telecomunicacions Andreu Climent, un dels impulsors del projecte Aire, que en pocs dies ha aconseguit posar en contacte les administracions amb empreses i particulars que tenen capacitat per a fabricar subministrament mèdic deficitari, com per exemple respiradors, a partir d’impressores 3D.
Valor ha explicat que la idea va sorgir en un grup de WhatsApp amb tres persones i va agafar força quan la van publicar en una plataforma web. Una setmana després ja suma 10.000 persones i té cinc grups de treball dedicats exclusivament a la fabricació casolana de respiradors. Ara estan fent proves per a homologar-los segons els exigents estàndards sanitaris.
“Tractàvem de conéixer quines serien les necessitats dels hospitals, i les possibilitats de la gent, i d’algunes empreses, per a fabricar peces que foren útils al sistema sanitari en cas de col·lapse”, explica. “Quan la gent es compromet, les coses van molt ràpidament. És una bogeria, espectacular”, ha dit l’enginyer en els micròfons d’À Punt, on també s'ha mostrat caut sobre el temps que cal per a homologar aquests materials i que es puguen usar a les clíniques.
El projecte Aire identifica les carències del sistema i les persones que les poden resoldre. Ara mateix té obertes tres línies d’acció. La primera tracta de localitzar les empreses amb maquinària i capacitat per a fabricar els elements a escala industrial, tot i que no estiguen dins del seu camp d’activitat habitual. La segona línia investiga com modificar material que ja està als hospitals per a donar-los un nou ús, incorporant noves peces que permeten reutilitzar-ho. I finalment, hi ha l'acció que més popularitat ha assolit en els últims dies: localitzar gent que siga capaç de fabricar i homologar en temps rècord material que puga cobrir la falta de material sanitari, com respiradors.