La pressió hospitalària pel coronavirus frega els pitjors moments de la primera onada

Des del 24 de desembre, els ingressos hospitalaris han crescut un 50 % i a l'UCI, un altre 30 % a la Comunitat Valenciana.

Imatge d'arxiu d'un hospital

L’any comença amb els hospitals valencians que guaiten unes perspectives ben preocupants com a conseqüència del coronavirus. La pressió a què la malaltia està sotmetent el sistema sanitari només s’havia vist anteriorment en els pitjors moments de l’abril, quan els centres hospitalaris van viure moments de gran estrés, fins al punt que el govern valencià va decidir instal·lar d’urgència tres hospitals de campanya que finalment no van rebre malalts.

En aquests moments hi ha 2.121 persones ingressades per Covid-19 en tota la Comunitat Valenciana, molt prop ja del pic màxim de l’abril (2.189). Del total de malalts ingressats, 316 estan a la unitat de cures intensives (386 en el pic d’abril).

Les xifres absolutes mostren un escenari realment difícil, com es preveia abans de les festes de Nadal. Però més inquietant encara és constatar l’alt ritme de creixement d’aquests dos indicadors assistencials. En els últims 11 dies, des del 24 de desembre, els ingressos hospitalaris per Covid-19 han crescut al País Valencià un 50 % i a l'UCI, un altre 30 %.

Font: Conselleria de Sanitat Universal

Segons les dades del Ministeri de Sanitat, els malalts per coronavirus ocupen ara mateix el 20,57 % de tots els llits en planta i el 34 % dels llits d’UCI. Són, de llarg, les pitjors xifres de totes les comunitats autonòmes (només les UCI de les Balears estan més saturades que les valencianes) i estan molt per damunt de la mitjana espanyola.

La taxa de positivat, pels núvols

Lamentablement, el panorama no millorarà, sinó tot el contrari. Això és el que es desprén directament de la taxa de positivitat, del percentatge de casos que es detecten en els tests que s’hi fan. Al País Valencià hem arribat al 19,84 %, el doble que a tot Espanya i quatre vegades més que el que l’Organització Mundial de la Salut considera límit per a considerar que una epidèmia està controlada.

La taxa de positivitat valenciana sempre ha estat en els nivells més elevats de tot l’estat i que ara s’estiga disparant encara més (no para de créixer des de l’11 de desembre) és un reflex de la rapidesa amb què s’està propagant la malaltia per totes les comarques.

Fins ací tot és atribuïble al comportament social i al nivell d’eficàcia de les restriccions aprovades per les autoritats abans de Nadal i que hui, previsiblement, s’enduriran. A partir de dijous que ve, quan hauran passat dues setmanes des que van començar les festes, haurem de començar a computar els efectes d’aquests dies de major interacció social sobre unes corbes ja disparades. El fred de l’hivern tampoc hi acompanyarà.

També et pot interessar

stats