És possible combinar les vacunes per a immunitzar la població?

La Universitat d'Oxford estudia l'eficàcia d’intercalar les dosis de Pfizer i AstraZeneca i d'administarar-les a intervals superiors dels recomanats.

Un bomber rep la vacuna al Regne Unit
Un bomber rep la vacuna al Regne Unit / Peter Cziborra (Reuters)

La Universitat d'Oxford ha iniciat un estudi per a determinar si la combinació de dues dosis de diferents vacunes contra la Covid-19 en un mateix pacient continua sent eficaç per a protegir-lo contra la malaltia. En la investigació, presentada com una primícia mundial, participaran 820 persones voluntàries majors de 50 anys. Els preparats que es creuaran són els desenvolupats per Pfizer/BioNTech i AstraZeneca/Oxford, els dos que s'estan emprant actualment al Regne Unit. Ambdues vacunes utilitzen tècniques diferents (ARN missatger en el primer cas, vector viral en el segon).

“Si descobrim que aquestes vacunes es poden usar indistintament, això augmentarà considerablement la flexibilitat de la distribució”, valora el professor Matthew Snape, investigador d'Oxford i responsable de l'assaig.

El Llibre Verd de la Sanitat Pública del Regne Unit, que aplica el personal sanitari en la campanya de vacunació, permet aplicar el preparat d'AstraZeneca com a segona dosi del fàrmac de Pfizer en casos excepcionals, com la falta d'existències. El document adverteix però que de moment no hi ha evidència científica de l'eficàcia d'aquesta combinació.

Molts experts discrepen de partida de la viabilitat d'aquesta opció per les diferències intrínseques a cada preparat. La mateixa Organització Mundial de la Salut ho desaconsella. La directora d'immunització de l'OMS, Kate O'Brian, ho veu com l'última opció en cas de desabastiment. “En alguns països en els quals no quedara una altra opció seria millor vacunar-se amb dos productes diferents a no fer-ho, però en principi no ho recomanem”, assegura O'Brien.

El professor de la Universitat d'Alacant i president de l'Associació d'Infermeria Comunitària, José Ramón Martínez-Riera, s'hi oposa de manera categòrica. “Cada vacuna té el seu propi protocol d'administració, conservació i logística. Per tant no es poden barrejar les unes amb les altres”, ha explicat a À Punt.

Les autoritats sanitàries del Regne Unit estan predisposades a explorar l'opció. El subdirector mèdic del país, Jonathan Van-Tam, és optimista i estima, fins i tot, que la combinació de les vacunes podria oferir “una resposta immunitària major, amb nivells més alts d'anticossos que duren més temps”.

La vacunació al Regne Unit marxa un pas per davant que a l'Europa continental. Ha sigut el primer país del món a autoritzar i aplicar les solucions d'Oxford/AstraZeneca i Pfizer/BioNTech. I el primer occidental a començar a vacunar la població. Ja ha inoculat a més de 10 milions dels seus 66 milions d'habitants i té previst arribar a 15 milions a mitjan febrer, incloent-hi tots els majors de 70 anys, personal sanitari i malalts especialment fràgils.

També et pot interessar

stats