Patronal i sindicats coincideixen que la crisi està limitada a la duració de la pandèmia
CCOO i UGT defensen l’ingrés mínim vital com una mesura necessària i la CEV exigeix que estiga lligat a l’ocupació.
Els agents socials han obert aquest dilluns les compareixences a les Corts en la comissió especial d’estudi per a la reconstrucció social, econòmica i sanitària. CCOO PV, UGT-PV i la Confederació Empresarial Valenciana han coincidit que l’actual crisi està limitada a la duració de la pandèmia.
El secretari general d’UGT-PV, Ismael Sáez, ha assegurat que la destrucció del teixit empresarial i de milions de llocs de treball en 2008 és diferent a la crisi actual, la qual considera lligada a la temporalitat de la pandèmia. “Tornarem a créixer amb vigor si mantenim la capacitat econòmica de la ciutadania, les prestacions de desocupació i les ajudes pel cessament d’activitat empresarial”, ha dit. Així, ha apel·lat a la responsabilitat i a garantir la salut de la ciutadania, ja que “és millor eixir bé que eixir ràpid”. “Si no volem que els ERTO es convertisquen en ERO, hem d’allargar-los fins a les últimes conseqüències”, ha advertit Sáez. A més, ha requerit “el diàleg social que no es va tindre en compte per a la reforma laboral de 2012” i que no s’ignore patronal i sindicats en el període posterior a la pandèmia.
Per la seua banda, el secretari general de CCOO PV, Arturo León, ha recordat que les previsions de la Comissió Europea del 9,4 de caiguda del PIB a Espanya i l’augment de l’atur al 18,9% són un avís per tal de posar en marxa la maquinària productiva i evitar l’escalada de pobresa en territori valencià. Així, ha defensat la protecció dels sectors més afectats per l’emergència sanitària: el comerç, l’hostaleria i la indústria manufacturera, amb un perjudici més acusat en la població més jove. “Els índexs de pobresa del Baix Segura, el Baix Vinalopó, la Marina Alta i la Marina Baixa estan per damunt del 30%”, ha lamentat.
León ha atribuït la feblesa de la Comunitat Valenciana a fer front a la crisi a una economia condicionada pel sector serveis i “un sector públic debilitat a conseqüència d’una dècada de retallades”. “S’han guanyat molts diners, però no hi ha hagut una redistribució de la riquesa, al contrari, tenim llocs de treball més precaris”, ha afegit.
Augment de la fiscalitat
Patronal i sindicats han apuntat que les dificultats econòmiques naixen d’un factor de naturalesa “temporal”, i han recordat insistentment l’infrafinançament que pateix la Comunitat Valenciana respecte a la resta d’autonomies. Ara bé, no s’han posat d’acord quant a l’augment de la càrrega impositiva. “Hi ha un 7% de diferència impositiva entre Espanya i la mitjana de la Unió Europea”, ha criticat León. El president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), Salvador Navarro, ha contradit al seu torn aquesta informació i ha assegurat que “el camí no pot ser l’increment de la càrrega fiscal”. Això sí, tant els portaveus sindicals com Navarro han coincidit en “aprofitar al màxim els recursos de finançament europeu” i no tornar a deixar de costat la ciència.
Ingrés mínim vital
Els sindicats han defensat l’ingrés mínim vital com una mesura necessària per a no deixar a ningú arrere. Mentrestant, la CEV exigeix que aquesta retribució sempre estiga lligada a l’ocupació perquè “podria generar una bossa de frau important”.