Nova Zelanda guanya el pols al coronavirus i, fins i tot, redueix la mortalitat en 2020

Amb una població de 4,8 milions d'habitants, suma 2.100 contagis i només 25 defuncions durant tota la pandèmia.

Mortalitat per setmanes a Nova Zelanda
Mortalitat per setmanes a Nova Zelanda / Marta Galindo

Un total de 2.100 contagis i només 25 defuncions des de l'inici de la pandèmia del coronavirus amb una població de 4,8 milions d'habitants, segons les dades que aquest dimecres publica la Universitat Johns Hopkins. La gestió que ha fet contra la Covid-19 és tot un exemple, i és el país on la pandèmia ha tingut una menor incidència pel que fa a víctimes mortals. Fins i tot, la mortalitat en 2020 ha descendit en comparació a les xifres dels anys anteriors, segons un estudi de la revista The Lancet. Una reducció que contrasta amb l'excés de mortalitat a la resta de països, amb més d'1,6 milions de víctimes per coronavirus al món. En un rànquing de 53 països observats, l'assessoria Bloomberg situa Nova Zelanda com el millor lloc del planeta per a viure durant la pandèmia.

La seua condició d'illa i les mesures per a frenar al virus han fet efecte. Com a mostra la gràfica, la corba de mortalitat a Nova Zelanda està per davall de la mitjana dels últims anys, i l'excés de morts després d'un any de pandèmia és negatiu. Ha doblegat la corba de coronavirus amb mesures sanitàries que han evitat, fins i tot, altres morts derivades de la grip, la pneumònia o altres malalties.

Nova Zelanda ha tingut taxes baixes de casos, d'ingressos hospitalaris i de morts per Covid-19 pel fet que van aplicar intervencions estrictes de salut pública. Per exemple, l'autoaïllament obligatori després d'un viatge, el tancament primerenc de la frontera, el tancament nacional, i l'aïllament de casos i contactes pròxims des de la setmana 12, és a dir, del 16 al 19 de març de 2020. El país, que va imposar un confinament molt estricte, es va declarar lliure de coronavirus el 8 de juny, encara que hi ha hagut casos posteriors a causa d'incursions frontereres, i al desembre ha tornat a controlar els seus brots actius. Malgrat això, el país manté tancades les fronteres.

La relació temporal entre les mesures de salut pública i la mortalitat

L'estudi compara les taxes de mortalitat setmanals de 2015 a 2020. Així les coses, la mortalitat setmanal per totes les causes en 2020 va ser similar a la mortalitat del període 2015-2019 fins a la setmana 17 (de 5 al 12 d'abril), és a dir, la cinquena setmana de mesures de salut pública, quan la mortalitat va caure per davall de les taxes històriques. Una tendència que encara és evident a hores d’ara. La reducció dels morts és substancial. Des que s'inicià el confinament, i després del tancament, la taxa de mortalitat setmanal mitjana ha sigut un 11% més baixa que en el període 2015-2019, a pesar que s'han suavitzat les restriccions.

Què va fer Nova Zelanda? Les cinc claus

L’exitosa estratègia d'acció de Nova Zelanda s'ha basat en la premissa d'eliminar la corba, i no d’aplanar-la. L'estratègia d'eliminació introdueix mesures fortes al començament de l'emergència per a evitar la introducció del virus. Segons els experts, les claus per a un bon resultat es basen en cinc factors:

- Controls fronterers, amb un aïllament de viatgers efectiu.

- Detecció ràpida a través de proves generalitzades.

- Aïllaments i rastreig de contactes.

- Promoció intensa de la higiene i compliment estricte del distanciament social.

- Una estratègia efectiva de comunicació per a la població.

També et pot interessar

stats