El Ministeri de Sanitat comunica 4.088 nous contagis a Espanya, 1.683 en l'últim dia

El País Basc, Aragó i la Comunitat de Madrid concentren el 57% de les infeccions de la jornada anterior i Simón descarta una segona onada del virus.

Últimes dades oferides pel Ministeri de Sanitat, aquest dijous
Últimes dades oferides pel Ministeri de Sanitat, aquest dijous / À Punt NTC

Espanya continua amb una xifra elevada de contagis nous en l’última setmana. El Ministeri de Sanitat ha notificat aquest dijous 1.683 positius nous de Covid-19 en les últimes 24 hores. Tot i ser 89 infeccions menys que les incorporades en el balanç del dimecres, la xifra continua sent la segona més alta des de finals d'abril. El còmput total de casos ha pujat en 4.088 positius respecte del balanç anterior, més d'un miler a Catalunya. Amb aquestes noves dades, la xifra global de persones que s'han contagiat des del començament de la pandèmia a Espanya és de 309.855.

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (Ccaes), Fernando Simón, ha justificat l'increment en l’augment de la detecció dels casos nous i el seguiment continu dels brots, amb una taxa d’asimptomàtics en l’última setmana del 53% dels nous contagis. Simón ha explicat que tot i que “aparentment” les xifres són elevades, són inferiors a les dels mesos de març o abril, quan no s’arribava a detectar el 10% dels contagis existents. Ara, el percentatge de detecció es troba entre el 60 i el 70%.

Per aquest motiu, el director del Ccaes ha insistit que no es pot parlar d’una segona onada a Espanya, tal com ha assegurat aquest dijous la consellera basca de Salut, Nekane Murga, ja que aquesta s’hauria de considerar en el moment en què hi haja una transmissió comunitària no controlada, fet que no ocorre ara.

Gran pujada al País Basc

A l’augment elevat dels casos a Madrid i Aragó dels últims dies, amb 310 i 329 positius aquest dijous, se suma també el País Basc, amb 322 nous contagis en les últimes 24 hores. Només aquestes tres autonomies sumen el 57% dels casos nous detectats a Espanya. Tot i això, les situacions en aquestes comunitats autònomes són ben diferents. Simón ha explicat que Aragó, “sent prudents”, podria haver arribat ja al pic de transmissió, igual que Lleida i Barcelona. Pel que fa al País Basc, l’increment de casos en l’última setmana l’ha justificat en què el 81% eren de caràcter asimptomàtic, procedents de brots coneguts. En canvi, inquieta la situació a Madrid, on la detecció dels contagis asimptomàtics només és del 7,6%, sobre la qual el director del Ccaes s’ha mostrat preocupat.

580 brots actius

El Ministeri de Sanitat ha notificat que ara per ara hi ha 580 brots actius a Espanya, que impliquen vora 6.900 casos. L'origen, majoritàriament, continua sent social, ja que els focus vinculats a reunions familiars, festes particulars i aquells vinculats a locals d’oci representen el 35% del total, amb més de 2.900 persones afectades. Simón ha assegurat que els més perillosos són aquells vinculats als locals d'oci. Tot i que el nombre de focus és menor, concentren una mitjana de 32 casos i procedeixen de zones geogràfiques més àmplies, de manera que la gestió és més complicada.

En segon lloc es mantenen els brots relacionats amb l’àmbit laboral (18%), amb una incidència destacada dels treballadors del sector hortofructícola. Encara que s’ha mostrat satisfet per les mesures que han implementat les comunitats autònomes per a controlar els brots al camp, Simón ha recordat que les campanyes de recollida de fruita van canviant de zona geogràfica, per la qual cosa cal estar alerta i millorar les seues condicions laborals.

L’edat mitjana de les defuncions se situa en 83 anys

La pandèmia ha tingut com a conseqüència 28.450 víctimes mortals des del començament de la crisi sanitària a Espanya, una més de les que es van notificar aquest dimecres. En els últims set dies, 22 persones han mort a causa de la Covid-19. Simón ha apuntat que l’edat mitjana de les defuncions en l’última setmana és de 83, amb un cas de vora 50 anys com a

edat més baixa.

Creixen també les hospitalitzacions, ja que els últims set dies 673 pacients amb Covid-19 han necessitat hospitalització, 37 més que dimecres. Puja l’activitat a les UCI dels hospitals espanyols: els últims set dies, 41 pacients estan ingressats en aquestes àrees, tres més que en el balanç anterior.

Tot i el creixement dels ingressos, el director del Ccaes ha afirmat que la pressió assistencial dels hospitals continua sent baixa i no hi ha risc de col·lapse. El motiu es deu al perfil dels nous contagis, amb una edat mitjana en els homes de 40 anys i en les dones de 43.

També et pot interessar

stats