Las Kellys denuncien a les Corts acomiadaments dies abans de la declaració de l’estat d’alarma

Les cambreres de pisos demanen una formació específica que tinga en compte la càrrega de treball en la 'nova normalitat'.

Yolanda García Henarejos, aquest dilluns en les Corts

Yolanda García Henarejos, representant de l'associació Las Kellys de Benidorm-la Marina Baixa, ha exposat aquest dilluns en la comissió de reconstrucció social i econòmica que acull les Corts la vulnerabilitat que presenta aquest col·lectiu. García ha denunciat que "moltes cambreres de pis eventuals foren acomiadades dies abans de la declaració de l'estat d'alarma", fet que les va deixar "fora de la protecció dels ERTO". La representant ha precisat que alguns d'aquests acomiadaments s'han produït després de fins a huit mesos de treball. La major part de les treballadores tenien contractes en frau de llei i ha deixat clar que en alguns casos de fins a 10 anys.

També ha comentat que moltes treballadores estan externalitzades en empreses de subcontractació en llocs de treball que haurien d'estar ocupats tot l'any i que, a més, queden fora del conveni turístic. "On queden els drets de les treballadores?", ha preguntat García. "Categories professionals que res tenen a veure amb el turisme", ha lamentat.

Davant la situació que s'obri després de la crisi sanitària del coronavirus, Las Kellys exigeixen mesures davant la seua precarietat laboral. Demanen que es tinga el compte en la reobertura dels establiments hotelers la càrrega que tenen de treball i una formació específica per al col·lectiu davant la reobertura dels negocis turístics. "No podem seguir en 25 habitacions de mitjana en sis hores", ha insistit. "Si volen tindre l'hotel no sols net sinó desinfectat han de tindre present la càrrega de treball", ha afegit.També ha reclamat més eficàcia i agilitat a la Inspecció de Treball davant les empreses externes i l'incompliment de la llei de prevenció de riscos laborals, així com que les sancions siguen més contundents.

García ha denunciat que no hi ha ètica en el sector turístic si aquesta es recolza sobre la precarietat d'un col·lectiu com són les cambreres de pis. Moltes treballadores del sector, ha dit, han d'acudir a les cues socials per a menjar o han de demanar la renda mínima vital. "No pot existir un estat social i de dret sense respecte a les persones que treballen", ha deixat clar. "No podem ni consentirem pagar una crisi més", ha conclòs.

La Covid-19, com a aperitiu del que vindrà

D'altra banda, la coordinadora d'Ecologistes en Acció País Valencià i en nom del col·lectiu Per l'Horta, María Vicente García, ha advertit que, per dura que siga la pandèmia del coronavirus, això només és "un aperitiu" del que vindrà amb el canvi climàtic. Per això, ha demanat un canvi de rumb i una aposta decidida per les pràctiques sostenibles per a garantir un planeta habitable. La representant conservacionista ha afegit que la "revolució verda" té un gran potencial de creació de llocs de treball i ha demanat no desaprofitar aquesta oportunitat "històrica".

"Què pot fer la comissió? Recomanar que les polítiques estiguen en el camí de la sostenibilitat", ha explicat Vicente. "Seria un error històric que els fons europeus per a la reconstrucció" no s'apliquen amb aquests criteris.

També et pot interessar

stats