L'OMS, contra les restriccions de viatges amb el sud d'Àfrica: "Les mesures no es basen en proves"

El director general de l'organisme ha advertit que aquestes decisions “no són eficaces per si soles” i “només empitjoraran les desigualtats”

Passatgers a la seua arribada a les instal·lacions de la Terminal T4 de l'Aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas
Passatgers en arribar a les instal·lacions de la T4 de l'aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas / Alejandro Martínez Vélez (Europa Press)

El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom, ha criticat durament les restriccions imposades per la Unió Europea i el Regne Unit als vols procedents de zones del sud d'Àfrica a causa de la variant òmicron de la covid.

Durant una sessió sobre aquesta nova soca amb els estats membres de l'OMS, Tedros ha donat les gràcies a Botswana i a Sud-àfrica per haver detectat, seqüenciat i comunicat aquesta variant "amb tanta rapidesa". Per contra, ha reclamat a la resta de països que la resposta a l'aparició a aquesta variant hauria de ser "tranquil·la, coordinada i coherent".

El màxim dirigent de l'organisme sanitari ha recordat que l’aparició de més variants és conseqüència de prolongar la pandèmia, “per no abordar la desigualtat de les vacunes ni aplicar mesures socials i de salut pública de forma adaptada i coherent”. Així mateix, ha mostrat la preocupació per la penalització que sofreixen aquests països per uns altres “per fer el que és correcte”.

"Entenc perfectament la preocupació per protegir els seus ciutadans contra una variant que encara no comprenem del tot. Però em preocupa igualment que diversos estats membres estiguen introduint mesures contundents i generals que no es basen en proves ni són eficaces per si soles, i que només empitjoraran les desigualtats", ha advertit.

Tedros ha insistit que els estats membres han d’adoptar “mesures racionals i proporcionals de reducció del risc" d'acord amb el Reglament Sanitari Internacional. En qualsevol cas, ha apuntat que el món ja s’està enfrontant a una variant que sí que se sap que és altament transmissible i perillosa, la delta. Sobre l'òmicron encara hi ha "més preguntes que respostes a propòsit de la transmissió i la gravetat de la malaltia i l'eficàcia de les proves diagnòstiques, els tractaments i les vacunes".

També et pot interessar

stats