L’OMS declara que el virus ha infectat un percentatge baix de la població mundial

Membres de l’organització sanitària alerten que alçar les mesures de confinament podria provocar un rebrot de la malaltia.

Una enfermera tracta a una dona major que s’ha recuperat del coronavirus, aquest mes d’abril a Chateau-d’Oex, Suïssa
Una enfermera tracta a una dona major que s’ha recuperat del coronavirus, aquest mes d’abril a Chateau-d’Oex, Suïssa / Laurent Gillieron (Efe)

El coronavirus ha infectat un percentatge baix de la població mundial, segons els resultats inicials dels estudis serològics que s’estan realitzant en diversos països, la qual cosa contradiu la idea que el nombre de persones contaminades, però asimptomàtiques, podia ser deu o més vegades superior als casos confirmats. “Els resultats preliminars suggereixen que un percentatge relativament baix de la població pot haver resultat infectat, fins i tot en àrees fortament afectades”, ha dit aquest dilluns el director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus.

L’organització internacional insisteix que eixir de la pandèmia requerirà més temps i que alçar les quarantenes no significa que el perill haja passat. “Hi ha molts països que comencen a registrar reduccions, però si el confinament s’alça de colp els casos podrien tornar a augmentar”, ha alertat en una roda de premsa virtual la cap del Departament de Malalties Emergents de l’OMS, Maria van Kerkhove. L’experta ha al·ludit als estudis serològics i, tot i reconéixer que poden tindre “defectes i limitacions”, l’experta ha indicat que hi ha una proporció més baixa del que es creu de persones infectades. La mala notícia és que una gran part de la població encara pot infectar-se.

“El virus pot tornar a rebrotar, les coses han de fer-se amb cautela, de manera lenta i controlada”, ha destacat. Més sever encara ha sigut el director executiu de l’OMS per a emergències sanitàries, Mike Ryan, qui ha assegurat que eixir del confinament implica que hi haurà un rebrot de la malaltia. Per a evitar-ho, la ciutadania hauria de mantindre la distància social i extremar les mesures d’higiene personal per a previndre la contaminació. Així mateix, ha recalcat que només s’hauria de moderar el confinament quan els països estiguen preparats per a rastrejar i posar en quarantena a tots els contactes dels casos confirmats.

Dos milions i mig de casos al món

La Covid-19 ha causat ja vora dos milions i mig de contagis i més de 170.000 víctimes mortals. El país més afectat des de fa setmanes és els Estats Units, que continua l’escalada i aquest dimarts ha arribat als 787.752 contagis i 42.364 decessos. El segueix Espanya, que en les últimes hores ha superat la barrera dels 200.000 contagis i on la pandèmia ha provocat la mort de 20.852 persones. Continua en la llista de països més afectats, segons les dades de la universitat Johns Hopkins, Itàlia, amb el major nombre de víctimes mortals a Europa amb 24.144, França, Alemanya i els Estats Units. A punt de superar els 100.000 casos està Turquia, que va superar la Xina, on va sorgir el brot de la malaltia, aquesta última setmana.

Baixen els nous casos “importats” a la Xina però pugen lleument els locals

Els nous casos de Covid-19 han baixar a la Xina fins a 11, quatre d’ells procedents de l’exterior, enfront dels 12 contagis del diumenge i els 16 del dissabte. La Comissió Nacional de Salut confirma així la tendència a la baixa entre els nous casos “importats”, després que la setmana passada es registrara un significatiu repunt provocat per nacionals xinesos arribats des de Rússia.

En el focus de la pandèmia, la província de Hubei, no es van detectar nous contagis i tres pacients van ser donats d’alta en la capital de Wuhan. Els infectats “actius” en el país asiàtic són ara 1.003, 82 d’ells en estat greu, entre el total de 82.758 casos registrats des de l’inici de la malaltia.

També et pot interessar

stats