L'OMS aprova que Espanya comence tests clínics amb fàrmacs contra la Covid-19

L’organització ha advertit contra l'ús de tractaments contra el coronavirus que no s'hagen provat clínicament.

El director de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, en imatge d'arxiu
El director de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, en imatge d'arxiu / OMS

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha donat el vistiplau a Espanya i Noruega perquè comencen amb tests clínics amb fàrmacs contra la Covid-19. Forma part del programa Assaig de Solidaritat, amb què quasi cinquanta països comparteixen coneixements per a accelerar la recerca de vacunes i cures contra el virus.

"Són unes proves històriques, que estalviaran enormement el temps necessari per a generar evidències concloents dels efectes que tenen certs fàrmacs", ha subratllat el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Aquests assajos, secundats per l'OMS, treballen principalment amb quatre tractaments. Un primer testa en pacients de Covid-19 l'ús de l'antiviral remdesivir, usat contra l'ebola, mentre que un altre combina lopinavir i ritonavir, comunament usats per a portadors de VIH. Un tercer afegiria a aquests dos antiretrovirals l'ús d’interferó beta, usat contra l'esclerosi múltiple, i el quart prova en pacients la cloroquina, un medicament utilitzat contra la malària i el reumatisme.

Tedros Adhanom ha alertat els països i individus contra l'ús de tractaments contra el coronavirus que no s'hagen provat clínicament. “Demanem que s'abstinguen d'usar teràpies que no hagen provat ser efectives en el tractament contra la Covid-19", ha manifestat.

També et pot interessar

stats