L’IVIE adverteix que el mercat laboral valencià té més risc de desocupació

Hi ha més assalariats que la mitjana estatal en sectors amb l’activitat paralitzada i menys treballadors del sector públic.

Un grup de treballadors en les obres d'una via pública en una imatge d'arxiu
Un grup de treballadors en les obres d'una via pública en una imatge d'arxiu / Pixabay

La Comunitat Valenciana té més risc de desocupació que la resta de l’Estat pel volum que tenen els col·lectius que resultaran més castigats, a curt termini, per la crisi. És una de les conclusions d’un nou estudi que ha elaborat Institut Valencià de Recerques Econòmiques (IVIE) per a analitzar la vulnerabilitat del mercat de treball a la pandèmia.

L’anàlisi estudia la importància que poden tindre en el mercat laboral els col·lectius amb més risc d’acabar en l’atur. Aquest risc es fonamenta en la relació laboral dels treballadors amb l’empresa o del treballador mateix. L’anàlisi es basa en crisis anteriors.

D’acord amb aquests paràmetres, la Comunitat Valenciana té més ocupació temporal (27,7%), contractats amb menys de 12 mesos en l’empresa (15%) i autònoms (15,8%). En canvi, atenent a la mitjana nacional, aquestes xifres se situen en el 25,9%, el 12,4% i el 15,7%, respectivament.

Aixi mateix, l’estudi Vulnerabilidad a corto plazo del empleo ante el Coronavirus: España y la Comunitat Valenciana, que han elaborat Lorenzo Serrano, Ángel Soler i Fernando Pascua, assenyala que el percentatge de treballadors de branques afectades pels decrets de paralització de l’activitat ascendeix al 50,7% (mentre que la mitjana espanyola és del 46,9%) i els treballadors amb estudis obligatoris, com a màxim, aconsegueixen un 33,8% enfront del 32,5% del conjunt el país.

Per contra, des de l’IVIE indiquen que l’ocupació pública i, per tant, amb menor risc d’atur, és menor: 13,8% enfront d’un 16,1% en el conjunt d’Espanya.

Malgrat aquestes previsions pessimistes, aquesta anàlisi del mercat laboral posa de manifest que en el cas del 96,7% dels treballadors valencians afectats per expedients de regulació, les empreses han optat per suspendre només temporalment la relació laboral.

A més, els investigadors apunten que el percentatge d’ocupació en empreses financerament vulnerables se situa en un 6,3%, per sota de la mitjana estatal, que arriba al 8,5%.

Mesures més intenses per a la recuperació

Pel que fa a la recuperació econòmica, els experts insten a emprendre mesures de “més intensitat” per a afrontar la crisi a la Comunitat. Consideren que “la resposta als problemes més immediats no hauria d’ignorar els riscos que amenacen l’ocupació a llarg termini, un horitzó que ha de contemplar-se en el disseny de les polítiques públiques, amb iniciatives que afavoreixen la generació de noves oportunitats laborals”.

De fet, adverteixen que aquelles activitats econòmiques que obliguen a mantindre la distància social, com el comerç, el transport i l’hoteleria, són el 33,1%, mentre que la mitjana espanyola se situa en el 29,4%. De manera que, en opinió dels experts, aquestes activitats “patiran retrocessos més intensos i de més durada”.

També et pot interessar

stats