L'efecte vacuna: el risc de morir per Covid és 25 vegades més alt en majors de 60 sense immunitzar

La incidència de contagis entre la població que no ha rebut la injecció triplica la registrada entre les persones que han completat la pauta, segons xifres del Ministeri de Sanitat

El personal sanitari atén un pacient amb coronavirus ingressat a l'UCI
El personal sanitari atén un pacient amb coronavirus ingressat a l'UCI / À Punt NTC

La vacunació està mantenint sota control la nova onada de coronavirus. Així ho constaten les últimes dades publicades pel Ministeri de Sanitat, que per primera vegada ofereix xifres diferenciades sobre l'impacte de la pandèmia en població vacunada i no vacunada. I les conclusions que deixen són clares. La incidència en persones que no han rebut la injecció pràcticament triplica la registrada entre aquelles immunitzades: en els últims dos mesos la taxa mitjana setmanal és de 64,5 casos per cada 100.000 habitants en el primer col·lectiu i 23,1 en el segon. 

Tal com s'incrementa l'edat i augmenta el nivell de gravetat de la Covid-19, les diferències es disparen i açò es reflecteix en el volum d'hospitalitzacions, ingressos a les UCI i defuncions. Tant és així que, segons l'estimació del Ministeri de Sanitat, les persones no vacunades d'entre 60 i 80 anys tenen un risc 25 vegades superior a morir per Covid que els no vacunats en aquesta mateixa franja d'edat. La taxa mitjana setmanal de decessos per cada 100.000 habitants per als dos grups guarda una relació de 0,1 a 2,5. 

Durant els últims mesos les autoritats sanitàries i les veus expertes han destacat fins a la sacietat la importància de vacunar la població per a mitigar l'impacte del coronavirus. Ara, les dades desagregades per estat vacunal que el departament liderat per Carolina Darias ha facilitat, contextualitzades amb l'evolució epidemiològica de la pandèmia, confirmen la protecció que ofereix l'antigen. Entre el 20 de setembre i el 14 de novembre de 2021 —període que abasten les xifres— el risc d'infecció en persones entre 60 i 80 anys que no han volgut punxar-se el preparat anti-Covid és quasi huit vegades més gran. El d'hospitalització, al seu torn, és 18 vegades més alt (35,7 ingressos setmanals per cada 100.000 habitants en els darrers dos mesos davant dels 2 registrats en el cas dels vacunats). I el d'UCI, 23 vegades més gran: la taxa setmanal d'ingressos és de 0,3 i 6,9, respectivament. 

Les diferències són paleses, però, en tots els grups d'edat. Per exemple, en la població de 30 a 39 anys —la que menys cobertura vacunal té, ja que falta per immunitzar més del 22% a tot Espanya— la taxa setmanal de contagis de les persones que no han volgut vacunar-se (26,7) pràcticament duplica la de les que sí que han completat la pauta (49). Ocorre el mateix en la franja d'edat següent, de 40 a 49 anys —vora el 13% no està totalment immunitzat—, en què la relació de taxes és de 29,2 a 63,3, el doble. I en el cas dels joves de 18 a 29 anys, la incidència entre els no vacunats multiplica per més de tres la dels vacunats. 

En aquest gruix que engloba la població entre 30 i 59 anys, les taxes setmanals d'hospitalitzacions, ingressos a les UCI i morts són de 0,4, 0 i 0 per a les persones amb la pauta completa. En el cas dels no vacunats pugen a 3,9, 0,6 i 0,1, respectivament. El mateix patró es replica en els majors de 80 anys, el col·lectiu més vulnerable davant el coronavirus: 6,3 ingressos hospitalaris per cada 100.000 habitants, 0,1 a les UCI i 1,3 morts en el grup que s'ha posat la injecció; entre els no immunitzats, les taxes creixen fins a 38,8, 2,4 i 11,6. 

També et pot interessar

stats