Directes
Ara en la televisió
COMUNITAT VALENCIANA NATURA VIVA
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

L'Agència Europea del Medicament recomana posar la segona dosi d'AstraZeneca

Remarca que les dades mostren que els beneficis de la vacunació superen els riscos.

Vacuna d'Astrazeneca / À Punt NTC
23 d'abril 2021 - 16:38

L'Agència Europea del Medicament (EMA) ha dit aquest divendres que “les dades mostren que els beneficis de la vacunació (amb AstraZeneca) augmenten amb l'edat i els nivells de contagi” en la societat, i ha reiterat que els beneficis superen els riscos de desenvolupar tromboembolismes.

A més, el director adjunt de l'EMA, Noël Wathion, ha dit en una roda de premsa virtual que el comité de medicaments d'ús humà  ha recomanat “continuar administrant una segona dosi de Vaxzevria (nom comercial de la vacuna d'AstraZeneca) de quatre a dotze setmanes després d'administrar la primera.

Quant al risc de trombes, l’organisme puntualitza que "no hi ha hagut prou exposició i temps de seguiment per a determinar si el risc de coàguls sanguinis amb plaquetes baixes després d'una segona dosi serà diferent del risc després de la primera dosi". Per tant, tot i que reconeixen que "s'han registrat casos molt rars de trombes en persones a les quals se'ls havia administrat, els beneficis que aporta en totes les edats superen els riscos" i, a més, "no hi ha dades, o són limitades, per a canviar les recomanacions actuals".

Amb l’objectiu d’ajudar les autoritats dels diferents països de la Unió Europea a prendre les millors decisions sobre com utilitzar-la, el Comité de Medicaments d'Ús Humà de l'EMA ha analitzat els riscos i els beneficis que aporta aquesta vacuna a l'hora d'evitar el contagi del coronavirus o l'agreujament de la malaltia.

Les seues investigacions conclouen que la vacuna és "eficaç" per a previndre hospitalitzacions, ingressos en unitats de vigilància intensiva (UCI) i morts per Covid-19. Els efectes secundaris més comuns solen ser lleus o moderats i milloren al cap d'uns pocs dies. Els més greus són casos "molt rars" de coàguls sanguinis inusuals amb plaquetes baixes, que s'estima que ocorren en 1 de cada 100.000 persones vacunades.

Per tant, l'EMA conclou que "els beneficis generals de la vacuna d’AstraZeneca en la prevenció de Covid-19 superen els riscos d'efectes secundaris molt rars i inusuals". Així ho ha assegurat també Stella Kyriakides, comissària europea de Salut: “És una vacuna eficaç que protegeix contra malalties greus i la mort, a la UE i a tot el món".

Kyriakides ha assegurat que el marc europeu garanteix que es compta amb els procediments de seguretat "més rigorosos i un estricte control de seguretat" de l'ús de totes les vacunes a la Unió Europea, amb l'Agència Europea de Medicaments "en el centre".

"La base de les campanyes de vacunació segura i l'estratègia de vacunes de la UE és la farmacovigilància. La base de les campanyes de vacunació reeixides és la confiança dels ciutadans. La confiança requereix ciència, claredat i coherència; assegurem-nos de proporcionar això als nostres ciutadans", ha resolt.