L'Agència Europea del Medicament manté la seua posició sobre AstraZeneca

Insisteixen que les veus expertes no han pogut identificar relació entre els casos de tromboembolismes i la vacuna.

Seu de l'Agència Europea del Medicament a Amsterdam
Seu de l'Agència Europea del Medicament a Amsterdam / Reuters

L'Agència Europea del Medicament (EMA) ha subratllat aquest dimecres que "no ha canviat" la seua posició durant la investigació en marxa dels casos estranys de tromboembolismes en pacients que havien rebut la vacuna de la Covid-19 d'AstraZeneca. L'organisme europeu també ha recordat que el benefici "supera" el risc d'aquesta vacuna.

La directora executiva, Emer Cooke, ha explicat en roda de premsa que l'Agència Europea del Medicament va convocar el passat dilluns un grup d'experts independents en una varietat d'especialitats mèdiques, inclosos hematòlegs, neuròlegs i epidemiòlegs, que van discutir "aspectes específics" dels casos de tromboembolisme detectats.

No obstant això, aquests experts no han pogut identificar factors de risc subjacents de la vacuna, mecanismes fisiològics ni dades concretes per a caracteritzar millor els casos observats i el risc potencial de la vacuna en els casos "molt estranys" de coagulació sanguínia inusual com els detectats ja en persones vacunades amb AstraZeneca.

Segons l'agència, de moment, la revisió no ha identificat "cap factor de risc específic, com l'edat, el sexe o un historial mèdic previ de trastorns de coagulació per aquests casos estranys". Tampoc "s'ha provat un vincle causal amb la vacuna", encara que això "és possible" i pl aquest motiu continuen amb les anàlisis.

Per ara, l'EMA encara opina que els beneficis de la vacuna d'AstraZeneca en la prevenció de la Covid-19, que té un risc associat d'hospitalització i defuncions, "superen els riscos d'efectes secundaris" que puga tindre la vacuna, ha assegurat Cooke, que també ha precisat que "les recomanacions [de l'EMA] es guien per la ciència".

També et pot interessar

stats