Les veus expertes insisteixen en la seguretat d’AstraZeneca, davant de les noves restriccions d’alguns països

Alguns països com Alemanya i el Canadà han decidit descartar-la per a menors de 60 i 55 anys.

Vacunació amb AstraZeneca en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

El debat sobre la vacuna d'AstraZeneca torna a la palestra, en menys de dues setmanes des que l'Agència Europea del Medicament (EMA) n'avalà l'ús. En aquest cas són països com Alemanya i el Canadà els que han decidit prohibir-la a menors de 60 i 55 anys. A Espanya, no obstant això, el criteri és el contrari; de fet, Sanitat va anunciar aquest dimarts que a partir d'ara vacunarà amb AstraZeneca professionals essencials de més de 65 anys.

A Alemanya la cancellera, Angela Merkel, ha informat que el comité d'experts alemanys diu haver descobert el desencadenament dels últims trombes detectats al país, i que serien conseqüència d'una reacció poc freqüent relacionada amb la vacuna. D'altra banda, el Canadà tampoc vacunarà els menors de 55 anys mentre no estiga clar l'origen de les trombosis i com tractar-les.

Les recomanacions de les veus expertes, malgrat això, és seguir les recomanacions que sentencien que vacunar-se presenta més beneficis que riscos. La investigadora de l'àrea de vacunes de Fisabio, María Garcés, ho ha confirmat a À Punt NTC. "Absolutament totes les vacunes que tenim comercialitzades al nostre país són segures [...] Quant als trombes, no hi ha una diferència entre vacunar-se i no vacunar-se", ha dit.

El viròleg i investigador del CSIC Santiago Elena també ha recordat que els casos de trombes només són "30 en 17.000 de vacunats". "És un nombre per davall de la taxa d'aquest tipus de patologies en la població normal", ha dit a À Punt NTC. A més, ha afegit que "des del punt de vista de la ciència no hi havia cap raó per a fer el que es va fer".

Amb tot, el pla de vacunació amb AstraZeneca avança en totes les autonomies, inclosa la Comunitat Valenciana, tal com ha emfatitzat el president de la Generalitat, Ximo Puig, aquest dimecres. "Totes les vacunes aprovades per l'EMA tenen l'autorització per a ser administrades", ha conclòs.

També et pot interessar

stats