Isaura Navarro defensa implantar el certificat Covid: "És el moment, estem en una situació de pujada que s'ha de controlar"

La secretària autonòmica de Salut Pública demana a la UE que siga més exigent amb els requisits per a entrar als països membres perquè no siga suficient només un test negatiu

17.11.2021 | Entrevista LNM Isaura Navarro

El repunt en la incidència de l'últim mes i la proximitat de Nadal han posat damunt la taula el debat sobre el certificat Covid, document que serveix per a acreditar que una persona està vacunada contra la malaltia o té una prova amb diagnòstic negatiu. La secretària autonòmica de Salut Pública, Isaura Navarro, ha defensat aquest dimecres en Les notícies del matí que és el moment adequat per a implantar aquesta eina a la Comunitat Valenciana, precisament per l'augment dels contagis i de la mobilitat, que anirà a més fins a finals d'any i incrementarà el risc de contagi: "Estem en una situació de tendència a l'alça que s'ha de controlar", ha justificat. 

La responsable de Salut Pública ha insistit que la vacunació és la gran aliada per a evitar que la transmissió es dispare i es repetisca la situació de Nadal de l'any passat. I en aquest sentit, el certificat Covid, ha argumentat, "és una eina perquè la gent que no s'ha vacunat encara s'ho repense". Impulsar la vacunació és, ha remarcat, l'objectiu que persegueix la Generalitat en plantejar la implantació d'aquest requisit.

Segons ha confirmat Navarro, des de la Conselleria de Sanitat Universal estan a l'espera de l'informe jurídic que està elaborant l'Advocacia de la Generalitat per a avaluar la viabilitat legal d'aquest mecanisme i en els pròxims dies se'n coneixeran més detalls. Encara que no ha volgut avançar en quins espais concrets s'exigiria mostrar-lo com a requisit per a accedir-hi, sí que ha deixat alguna pista perquè, segons ha dit, "tot el món es pot imaginar de quins sectors parlem". "Ens preocupen les zones interiors on la gent deixa d'utilitzar la mascareta i s'ajunta amb desconeguts", ha precisat després, en una referència velada a la restauració i els locals d'oci nocturn.

Ens preocupen les zones interiors on la gent deixa d'utilitzar la mascareta i s'ajunta amb desconeguts

Isaura Navarro s'ha mostrat partidària d'aprovar una normativa estatal, com han demanat ja algunes comunitats autònomes —per exemple el País Basc— que servisca de paraigua legal a l'hora de regular el passaport Covid i no dependre de les decisions dels tribunals superiors de justícia. A més, ha defensat que es tracta d'un mecanisme molt senzill d'implementar —només cal una aplicació mòbil que permeta llegir el codi QR del document— i que ja s'utilitza en la majoria de països de la Unió Europea, com ara França, Itàlia o Portugal. "Si s'està fent en tot Europa no deu ser molt complicat", ha ironitzat. 

Més exigència per a viatjar per la UE

La secretària autonòmica ha avaluat la situació actual de la pandèmia a la Comunitat Valenciana. Hi ha certa preocupació per la tendència a l'alça en la corba, tot i que era esperable per l'alçament de les restriccions, ha reconegut. Però, al mateix temps, ha remarcat que l'efecte de la immunització per les vacunes en aquesta etapa està sent "molt positiu" perquè, gràcies a això, els ingressos hospitalaris no s'han disparat alhora. "Ara mateix tindríem una incidència molt més alta si no fora per la cobertura vacunal tan elevada", ha apuntat. 

Segons ha explicat, Sanitat ha detectat que la major part dels repunts s'estan donant en les zones més turístiques perquè hi ha viatgers que hi arriben i no estan vacunats. El problema, ha dit, està en el fet que el passaport Covid europeu és "massa lax" perquè es pot obtindre sense la pauta de vacunació, només presentant un test negatiu d'antígens. I ha posat com a exemple el cas de Benidorm: "Ens arriba gent sense vacunar que posa en risc la nostra situació, quan nosaltres tenim un índex de vacunació molt més elevat que la resta de països d'Europa", ha lamentat. Per això, ha demanat a la Unió Europea que es replantege el certificat Covid i que s'endurisquen els requisits per als passatgers que creuen la frontera, perquè no en tinguen prou amb un test negatiu.

Ens arriben turistes sense vacunar que posen en risc la nostra situació, quan nosaltres tenim un índex de vacunació molt més elevat que la resta de països d'Europa

Crida a la vacunació

Isaura Navarro també ha aprofitat per a dirigir-se als vora mig milió de valencians i valencianes que, es calcula, queden per vacunar, i demanar-los que es posen l'antigen. Segons ha precisat, són persones que s'ubiquen, sobretot, en les franges d'edat d'entre 20 i 40, on la cobertura vacunal s'ha quedat estancada en vora el 80%. "Els demane que reflexionen un poc perquè no és només per ells, és per tots. Ho necessitem per a recuperar més la normalitat i viure amb més salut", ha rematat.

També et pot interessar

stats