Els 21 municipis valencians que estarien en risc extrem amb el nou semàfor Covid

El llindar d'incidència que marca el risc extrem o molt alt s'eleva a 500 casos per cada 100.000 habitants, en lloc dels 250 actuals 

Un grup de persones fa cua per rebre la vacuna contra la Covid-19 al punt de vacunació
Un grup de persones fa cua per a rebre la vacuna contra la Covid-19 al punt de vacunació / Jorge Gil (Europa Press)

Una vintena de poblacions valencianes, a penes el 4% del total, estaria en risc extrem per transmissió de Covid-19 segons els nous paràmetres de risc que previsiblement aprovarà el Ministeri de Sanitat aquesta setmana per a adequar el semàfor d'alerta a la nova realitat de la pandèmia, amb la majoria de la població vacunada. Després de la flexibilització que estudia la Comissió de Salut Pública, el llindar d'incidència que marca el risc extrem o molt alt s'eleva a 500 casos per cada 100.000 habitants, en lloc dels 250 actuals. 

L'última actualització per municipis que ha publicat la Conselleria de Sanitat aquest dimarts n'inclou 21 en aquest nivell màxim d'alerta —la xifra puja a 54 si es mantingueren els criteris actuals, que fixen el risc extrem en 250—. La majoria són xicotetes localitats de menys de 5.000 habitants i ubicades en les comarques del nord. Torreblanca, Borriol, l'Alcúdia i Sogorb són l'excepció del grup, ja que presenten poblacions més voluminoses, que arriben a superar els 12.000 veïns en el tercer cas. En totes quatre, la taxa de contagis s'ha disparat en l'última setmana i es multiplica pràcticament per dos. Torreblanca, amb 789,38 positius per cada 100.000 habitants, registra la corba més preocupant. 

El Forcall (Ports), amb una incidència de 2.631,58, lidera el rànquing de tota la Comunitat Valenciana. Multiplica per més de cinc el nou llindar que estudia implantar el Ministeri de Sanitat per a determinar el risc extrem. En les dues últimes setmanes s'ha detectat una dotzena de casos en una comunitat veïnal de poc més de 450 persones. Algímia d'Almonesir, les Coves de Vinromà, Montant, Ador, la Vall d’Almonesir, Atzeneta del Maestrat, Aiòder, Vilafermosa, la Torre d'en Doménec, Palma de Gandia, Zarra, Cervera del Maestrat, Beneixama, Sellent i la Pobla de Benifassà completen la llista de municipis en màxim nivell d'alerta del semàfor Covid. 

El virus repunta a la Safor 

Més enllà dels llindars de risc, la incidència acumulada de coronavirus ha augmentat en 156 municipis de la Comunitat Valenciana des de l'actualització de divendres passat. Més de la meitat de grans ciutats valencianes (41) superen ja els 50 casos per cada 100.000 habitants. Almassora (Plana Alta), Benidorm i la Vila Joiosa (ambdós a la Marina Baixa) presenten els índexs més alts de contagi en les últimes dues setmanes, amb 355,25; 353,44 i 241,48 d'incidència. També creixen els casos a Montcada (Horta Nord), on la incidència s'ha disparat vora cent punts en tan sols set dies fins als 172,56 positius. 

Els repunts de la pandèmia són notables sobretot en el litoral de les comarques costaneres, especialment a la Plana Alta i la Marina Baixa. A la Safor també s'estan registrant creixements importants en l'última setmana: Tavernes de la Valldigna quintuplica la incidència (de 52,16 a 283,99), mentre que a Oliva i Gandia la corba de contagis supera el centenar de casos. 

El coronavirus, però, arriba també a l'interior. Una de les comarques més colpejades segons les xifres de l'últim balanç és la Vall d'Aiora-Cofrents, amb sis dels municipis que la conformen, Aiora inclusivament, en risc extrem —d'acord amb el semàfor actual, que fixa el llindar en 250—. Teresa de Cofrents, de poc més de 600 habitants, és l'únic que està fora, per ara, del màxim nivell d'alerta. 

També et pot interessar