Els ingressos en les UCI valencianes baixen només un 2% en un mes

L'ocupació en unitats de crítics, quasi del 23%, està per damunt de la mitjana espanyola.

Dos sanitaris atenen un pacient Covid ingressat en l'UCI de la Fe

La millora en la incidència de la pandèmia a la Comunitat Valenciana no acaba de notar-se encara de forma clara en les unitats de cures intensives (UCI) dels hospitals, que en un mes han reduït només un 2% la xifra de pacients Covid. La corba epidemiològica s'està aplanant després del pic de mitjan novembre i això té un trasllat en els indicadors de pressió assistencial, però a ritme desigual si es comparen les hospitalitzacions amb els ingressos en UCI, on costa més alliberar espai.

Els hospitals, en canvi, ja arrepleguen de forma més contundent els efectes de la caiguda de contagis de les últimes setmanes, on s'ha vist un descens evident de pacients. Segons les últimes dades de la Conselleria de Sanitat Universal, del dimecres 9 de desembre, hi ha 1.173 persones ingressades per coronavirus en els hospitals del territori, un 24,5% menys que fa just un mes (quan eren 1.554). La baixada no es trasllada igual a les unitats de crítics, que en el mateix període només ha alliberat un 2% de llits (248 pacients el 9 de novembre enfront de 243 aquest dimecres). És la foto fixa de dos dies puntuals però que, en tot cas, dibuixa un tendència clara.

En part, el fet que els ingressos en UCI van aproximadament amb una setmana de retard que les hospitalitzacions (igual que passa en la correlació entre el binomi contagis-morts) està darrere d'aquesta diferència, però no és l'únic factor. El pic màxim d'ingressos hospitalaris durant la segona onada es va assolir el passat 18 de novembre (1.634), ara fa tres setmanes. Va ser just huit dies després que es registraren les xifres màximes de contagis el 10 de novembre, disparades des del pont d'octubre. El rècord de pacients en crítics, en canvi, arribava el 24 (299), una quinzena més tard que el pic d'incidència i sis dies després del d'hospitalitzacions.

Des que ambdós indicadors assistencials marcaren els màxims, han caigut un 28 i un 18,7%, respectivament. Les hospitalitzacions, tot i això, han tingut set dies més de marge per a millorar la situació, perquè el pic es va registrar abans. Si mirem l'evolució només en les dues setmanes posteriors, cal retrocedir a les xifres d'ingressats del passat 2 de desembre, que era de 1.222. La baixada és aleshores del 25%, però evidencia que el sistema sanitari valencià necessita un esforç més gran per a reduir la pressió en les UCI, la que més preocupa les autoritats, i especialment amb vista al Nadal.

Precisament aquest dijous la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, ha remarcat en una entrevista en Les notícies del matí que està costant “moltíssim” abaixar la incidència del virus en la segona onada a la Comunitat Valenciana. La particularitat del territori és que no s'ha registrat una pujada exponencial com sí que ha passat en altres comunitats, i per això ara els indicadors tampoc estan registrant baixades significatives.

Encara està per veure si el pont de la Immaculada té un efecte explosiu en la situació epidemiològica. Un model predictiu del matemàtic Santi García Cremades, realitzat a partir de l'evolució de la taxa d'incidència acumulada, indica que la corba de contagis continuarà aplanant-se si no s'ha comés cap imprudència en aquests dies festius.

El repte està, en qualsevol cas, en evitar que es dispare la transmissió per a arribar al període nadalenc amb el millor escenari possible. La situació en les UCI valencianes, a hores d'ara amb el 25% de llits ocupats per pacients Covid-19 segons l'última actualització del Ministeri de Sanitat, és pitjor que la mitjana espanyola (22,93%). Les dades indiquen una tendència molt lenta a la baixa (l'ocupació fa just un mes, el 9 de novembre, era del 25,5%) però que cobra força en els últims dies. De fet, durant la primera setmana de desembre només s'han produït 19 ingressos en crítics.

Des del govern valencià llancen sense descans crides a la responsabilitat ciutadana. La consellera Barceló ha deixat clar que si es produeix un nou repunt de contagis, la situació es complicarà i no dubtaran a prendre les mesures que calga per a frenar el virus.

També et pot interessar

stats