Illa diu que la situació no permet encara alleugerir el desconfinament més enllà dels xiquets

El Consell de Ministres extraordinari ha aprovat prorrogar per tercera vegada l'estat d'alarma fins a les 00.00 hores del 10 de maig.

Roda de premsa del ministre de Sanitat, Salvador Illa, després del Consell de Ministres
Roda de premsa del ministre de Sanitat, Salvador Illa, després del Consell de Ministres / Efe

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat que les últimes dades de la incidència del coronavirus que té el govern espanyol no permeten alleugerir més el confinament a altres col·lectius més enllà dels xiquets. No obstant això, ha dit que les últimes dades de la Covid-19 suposen un punt d’inflexió: “En tindre més curats que contagiats, aquesta vegada sí que estem doblegant la corba”.

Així mateix, Illa ha anunciat que l’estudi de seroprevalença que s'iniciarà en tot Espanya en coordinació amb les autonomies començarà dilluns. Segons ha dit, es tracta d’un estudi molt ambiciós que donarà resultats en les diferents onades.

El ministre ha remarcat les diferents iniciatives que s’estan impulsant a Espanya, tant pel que fa a estudis com a investigació en busca de vacunes i medicaments amb els quals fer front a la crisi.

S'aprova la tercera pròrroga

D'altra banda, el Consell de Ministres ha aprovat prorrogar per tercera vegada l'estat d'alarma fins a les 00.00 hores del 10 de maig. Així, ho ha destacat la ministra portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, que ha assenyalat que les dades de la pandèmia són “bones” i que encara que s'ha superat la fase més dura no es pot abaixar la guàrdia. “Ens queda encara un llarg camí per a véncer el virus i ens obliga a actuar amb cautela i prudència”.

Montero ha celebrat l'acolliment en les comunitats autònomes perquè aquest pacte s'estenga a escala autonòmica i local. Així, ha esmentat els oferiments que han realitzat ja els portaveus socialistes a Madrid, Andalusia i Castella i Lleó, comunitats governades pel PP. “Aquest és el camí”, ha subratllat Montero per a indicar que el govern espera que el president del PP, Pablo Casado, responga a aquesta invitació de Sánchez “perquè governe qui governe es puguen aparcar les nostres diferències i posar l'interés general en el punt de mira”.

Les bases de les quals parteix el govern, segons Montero, són un reforç del sistema sanitari, l'avanç de col·lectius vulnerables enfortint l'estat del benestar, la reactivació de l'economia i consensuar la posició espanyola a Europa. “Són les mesures sobres les quals pot haver-hi consens i el punt de partida que ha de ser enriquit amb tots els que hi participen”.

Amb relació a Europa, el govern ha aplaudit els acords aconseguits en el Consell Europeu, però Montero ha recordat que Espanya defén posar en marxa un fons per a la reconstrucció europea, que s'hauria de dotar amb 1,5 bilions d'euros, que arribe a través de transferències i no de préstecs per a evitar el sobreendeutament dels països.

També et pot interessar

stats