Què hem de fer si donem positiu i a quin número podem telefonar

Consulta les directrius de la Conselleria de Sanitat Universal en cas de tindre resultat positiu en antígens o ser contacte estret d'una altra persona infectada amb covid-19

Novetats en el protocol covid: què fem si donem positiu
Novetats en el protocol covid: què fem si donem positiu / Marta Pascual

L'expansió de la variant òmicron del coronavirus ha provocat una allau de contagis inèdita a la Comunitat Valenciana i Espanya després de les vacances de Nadal. L'any 2022 ha portat diversos rècords d'incidència en tota la pandèmia que s'encadenen dia rere dia en una onada que podria estar ja molt prop del pic, segons les previsions de les veus expertes.

Davant d'aquest context explosiu, el govern espanyol i les comunitats autònomes han acordat alguns canvis en l'estratègia de detecció i control de casos de covid-19, encaminats a alleugerir la càrrega sobre l'atenció primària. Els principals, l'acurtament de les quarantenes —de deu a set dies— i la flexibilització en el seguiment de casos lleus i asimptomàtics.

La Conselleria de Sanitat Universal ja ha adaptat el protocol valencià a les noves directrius estatals. Així, des de principis d'any, els centres de salut prioritzen la realització de proves PCR en pacients vulnerables o amb símptomes greus. 

L'augment exponencial dels contagis en plenes festes nadalenques ha disparat la venda de tests d'autodetecció a través d'antígens. Aquestes proves són orientatives si es fan a casa, però a partir d'aquesta setmana les farmàcies valencianes podran notificar els positius en antígens que es realitzen presencialment als locals per a agilitzar-ne el diagnòstic. És una col·laboració voluntària amb l'administració pública, que permetrà a les apotecaries que s'adherisquen a la xarxa registrar en la base de dades de la Conselleria de Sanitat Universal els nous contagis. 

Tinc positiu en antígens, què faig?

El protocol de Sanitat Universal estableix que s'ha de començar un aïllament immediat d'almenys set dies des de l'inici dels símptomes i sempre que els últims tres ja no n'hi haja. 

Quan s'acaba el confinament?

Després del període d'aïllament de set dies i fins als deu dies posteriors a l'inici de símptomes —o a la data de diagnòstic en els casos asimptomàtics—, les persones positives han d'extremar les precaucions i reduir tot el possible les interaccions socials, utilitzant de manera constant la mascareta. Especialment, s'ha d'evitar el contacte amb persones vulnerables.

Telèfon de contacte

Sanitat ha habilitat un telèfon de contacte directe per a dubtes relacionats amb la covid-19, el 900 300 555. A aquest número es pot cridar en cas de presentar símptomes o si hi ha un empitjorament, sense haver d'acudir directament al centre de salut. Durant la telefonada s'informarà el pacient del protocol que cal seguir. 

Seguiment a casos greus i vulnerables

Des dels centres de salut es farà un seguiment actiu a criteri clínic i a persones majors de 70 anys, amb immunosupressió, embarassades i les no vacunades. 

Informar els contactes estrets

Els casos confirmats —també a través d'autodiagnòstic— hauran d'informar els seus contactes estrets del seu positiu. En cas que presenten símptomes, hauran de telefonar al 900 300 555.

El cens de contactes dels casos confirmats inclourà només els convivents i contactes íntims que siguen especialment vulnerables (persones amb patologies de risc o majors de 70 anys sense dosis de record, cuidadors d'aquests, dones embarassades o personal sanitari o sociosanitari). La resta dels contactes estrets de la persona infectada hauran de guardar quarantena durant set dies si no estan vacunats amb pauta completa o si són immunodeprimits.

També et pot interessar

stats