Guia de recomanacions per a Nadal

Científics i sanitaris independents han elaborat una guia per a minimitzar el risc de contagis en les festes.

Guia de recomanacions per a Nadal
Guia de recomanacions per a Nadal

La pandèmia per Covid-19 està sent esgotadora i ha arribat a ser desoladora per a moltes persones. I molt més ara que arriba Nadal, una època tan assenyalada i que sempre ha estat marcada per les reunions amb les persones que més estimem.

Però si no volem que siga l’últim, aquest Nadal no pot ser igual que el d’anys anteriors. Entre tots i totes hem de prendre consciència i adaptar els nostres plans per a reduir la propagació de la Covid-19 i minimitzar el risc de contagis per a les nostres famílies, amics i el conjunt de la societat.

I, precisament en aquesta tasca ens pot ajudar la guia que un grup de científics i metges independents han elaborat perquè puguem gaudir del Nadal amb la màxima seguretat possible.

Aquestes són les recomanacions principals:

1. Reunions més íntimes millor

Limitar al màxim el nombre de persones en les reunions. Encara que les autoritats fixen 6 persones com a màxim, és recomanable reduir els convidats al mínim indispensable.

És recomanable previndre o reduir les reunions presencials amb persones no convivents en favor de les virtuals o realitzar-les en espais oberts com parcs.

2. Una prova negativa no és sinònim de seguretat

Els experts alerten que una prova negativa no és sinònim de seguretat alhora de no contagiar als altres. És una foto fixa del passat i, per tant, pot haver canviat des del moment de realitzar-se la prova fins al dia de la reunió.

En el cas de fer-se una prova, la situació ideal seria fer-la 10-15 dies abans de la reunió. Si la prova és negativa, fer quarantena extremant les precaucions i repetir la prova als 10-15 dies, just abans que es produïsca el contacte social.

També cal tindre en compte que les proves PCR són més sensibles que les d’antígens i poden detectar persones contagiades en fases inicials de la infecció, però la lentitud en els resultats de les proves pot dificultar una prevenció ràpida i, per tant, efectiva de les transmissions.

3. Llavat de mans en entrar a casa

Per tal d’extremar les precaucions en les reunions és important llavar-se les mans només entrar a casa amb aigua i sabó o gel hidroalcohòlic. També deixar les sabates a la porta i evitar besos i abraçades en les salutacions.

4. La mascareta sempre a mà

La mascareta s’ha d’usar en tot moment durant el temps que duren les reunions, a excepció de per a menjar o beure.

5. Com seure a taula?

Les persones que no pertanyen a la unitat de convivència han de seure a taula respectant la distància física de seguretat de metre i mig respecte a la resta.

Una bona distribució serà aquella en què les persones de la mateixa unitat familiar seguen unes davant de les altres en un extrem de la taula i estiguen separades del grup de persones no convivents, per exemple, amb una cadira pel mig.

6. No compartir menjar

És recomanable que cadascú tinga al seu plat una ració individual de cada una de les coses per a menjar (aperitius, plats principals i postres) i evitar introduir els dits i els coberts en els plats dels altres.

7. Brindis sense contacte

Evitar xocar els gots en brindar, ja que poden estar contaminats.

8. Evitar la música alta i les nadales

Els experts recomanen evitar posar la música molt alta, ja que això ens obliga a augmentar el to de veu, incrementant la quantitat de gotetes que expulsem. També s’ha d’evitar cridar o cantar nadales.

9. Una bona ventilació

Ventilar com més temps millor i considerar afegir un filtre HEPA en cas que la ventilació natural siga deficient.

10. Reduir el consum d’alcohol

És recomanable reduir o eliminar el consum d’alcohol o altres substàncies que puguen alterar el juí i dificultar la pràctica de les mesures de seguretat anti-Covid-19.

També et pot interessar

stats