El govern espanyol i les autonomies aborden el toc de queda per a contindre la segona onada

La Generalitat estudia aquesta possibilitat davant l’avanç dels contagis al territori valencià.

El govern espanyol i les autonomies aborden el toc de queda per a contindre la segona onada
El govern espanyol i les autonomies aborden el toc de queda per a contindre la segona onada

La segona onada del coronavirus avança amb força a Espanya, que ja ha superat el milió de contagis i es converteix així en el primer país a la Unió Europea en assolir aquesta fita. A més, dimecres, el Ministeri de Sanitat va notificar 16.973 noves infeccions, la xifra més alta des de l’inici de la pandèmia.

Davant l’escalada dels casos, que afecta gran part del territori espanyol, el govern central no descarta imposar mesures més restrictives per a frenar l’expansió del coronavirus. Aquest dijous el Ministeri de Sanitat es reuneix amb les comunitats autònomes en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut per a abordar l’evolució de la pandèmia a Espanya, on posaran sobre la taula la possibilitat d’aplicar el toc de queda.

Aquesta mesura, inèdita des del colp d’estat del 23 de febrer de 1981, implica la prohibició o restricció de circular lliurement per determinats llocs i franges horàries. Així, durant les hores del dia en què està actiu –generalment de nit– la ciutadania no pot eixir de casa sense causa justificada.

La norma, tal com ha avançat el ministre Salvador Illa, requeriria la declaració de l'estat d'alarma, que podria "adoptar-se en una part del territori o en tot". L’autonomia precursora a plantejar aquesta figura, decretada en l'actualitat per exemple en ciutats com París i huit àrees metropolitanes, va ser la Comunitat de Madrid. La seua proposta és que puga prolongar-se des de la mitjanit i les sis del matí per a perjudicar el menys possible bars i restaurants i evitar botellots i festes en habitatges.

La Generalitat ja ha fet públic que estudia la possibilitat de demanar al govern espanyol que l’aplique a la Comunitat Valenciana. Tot i que es tracta d'una de les autonomies amb millors indicadors, en les dues últimes setmanes les notificacions de contagis diaris han anat en ascens, fins a arribar el passat dimarts al punt màxim de casos des de l’inici de la pandèmia, amb 1.318 positius.

Aquest dijous, el president de la Generalitat, Ximo Puig, farà una ronda de contactes amb dirigents polítics, agents socials i representants dels municipis amb la possibilitat del toc de queda damunt de la taula.

També et pot interessar

stats