El govern espanyol i els agents socials busquen de nou l’acord per a prorrogar els ERTO

Es tornen a reunir aquest dilluns amb les exempcions en les quotes a la Seguretat Social com a principal escull de la negociació.

El president del govern espanyol amb els secretaris generals d'UGT, Pepe Álvarez (d), i CCOO, Unai Sordo (e)
El president del govern espanyol amb els secretaris generals d'UGT, Pepe Álvarez (d), i CCOO, Unai Sordo (e) / Fernando Calvo (Efe)

El govern i els agents socials tornen a reunir-se aquest dilluns per a intentar arribar a un acord que permeta prorrogar els expedients de regulació temporal d’Ocupació (ERTO) més allà del 30 de juny, després que les reunions mantingudes la setmana passada es tancaren en blanc.

Dilluns passat, sindicats i patronal van presentar a l’executiu una proposta conjunta que consistia a prorrogar els ERTO fins al 30 de setembre, en els mateixos termes que en l’actualitat. El govern la va rebutjar i dimecres es va celebrar una nova trobada que va finalitzar sense cap proposta concreta. L’executiu, no obstant això, es va comprometre a enviar als agents socials una tercera proposta “amb flexibilitat negociadora i adaptant el sistema d’ERTO a les noves circumstàncies”, subratllen fons del Ministeri de Treball.

En concret, l’executiu planteja mantindre els ERTO de força major parcials, eliminar els de força major totals i facilitar el trànsit dels ERTO de força major a ERTO de causes objectives (econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció), mitjançant l’exoneració de cotitzacions a empreses “amb els mateixos percentatges” que plantejava en els ERTO de força major parcial.

Actualment, les exempcions en les quotes a la Seguretat Social s’apliquen als ERTO de força major, però no als de causes objectives, i això és el que demanen sindicats i empresaris, que preveuen la reducció progressiva dels de força major en finalitzar l’estat d’alarma i l’augment dels altres.

L’esquema d’exempcions, el principal escull de la negociació

Un dels elements de fricció que més està dificultat l’acord té a veure amb l’actual sistema d’exempcions, ja que sindicats i empresaris volen que no s’eximisca de quotes les empreses per recuperar treballadors de l’ERTO, sinó que aquests recursos es destinen a ajudar les empreses que estiguen immerses en un expedient de regulació temporal d’ocupació per causes objectives. Per a les organitzacions empresarials no té sentit premiar els que ixen d’un ERTO i penalitzar els que es queden, per la qual cosa consideren que el govern hauria de canviar d’idea.

També et pot interessar

stats