La Generalitat estudia compensar el personal que ha lluitat contra la Covid-19

El PP anuncia una proposició no de llei per a limitar els assessors i eliminar els organismes creats pel Botànic.

FOTO PORTADA: El president Ximo Puig, durant la intervenció en la sessió de control

El govern valencià està estudiant la manera de compensar econòmicament el personal sanitari i social, que “ha donat la cara per tots” durant la pandèmia de coronavirus. Així ho ha anticipat el cap del Consell, Ximo Puig, durant la sessió de control d'aquest dijous a les Corts i en resposta a la presidenta del PPCV, Isabel Bonig. La líder popular ha lamentat la diferència salarial entre els metges acabats de llicenciar que lluiten contra la pandèmia, i que guanyen 1.121 euros al mes, i els assessors del Consell, que en sumen 2.300.

Puig ha deixat clara la voluntat de l'executiu valencià de atendre aquesta i altres peticions, i ha afegit que ho podran fer gràcies, en part, al fons no reembossable de 16.000 milions d'euros habilitat pel govern espanyol per a les comunitats autònomes.

Durant la sessió de control, el PP s'ha mostrat molt crític amb la gestió de la Generalitat i tant Bonig com la diputada Eva Ortiz han parlat del procediment que investiga si el director general de Política Lingüística, Rubén Trenzano, va faltar a la veritat en un document remés al PP sobre subvencions a les empreses del germà de Puig. El PP també ha anunciat que presentarà una proposició no de llei per a retallar a la meitat els assessors de la Generalitat, rebaixar els salaris dels alts càrrecs i eliminar “organismes creats i que són innecessaris”, ha dit Bonig. Unes retallades, ha afegit, que facilitaran 700 milions d'euros per a lluitar contra la pandèmia.

Puig lamenta que el PP rebente la unitat d'acció a Europa

El president del Consell ha contestat Bonig que el govern del Botànic ha elevat la despesa en sanitat després d’uns anys de govern del PP en què es va reduir. Puig també ha lamentat l’actitud de “rebentar la unitat” de la política espanyola a Europa.

Durant la sessió de control els partits de l’oposició política han tornat a criticar la gestió que ha fet el Consell de la crisi sanitària. Puig s’ha defensat d’aquestes amb contundència i ha asseverat que aquesta gestió ha permés tindre material de protecció, i ha valorat que la incidència del virus a la Comunitat Valenciana ha sigut més baixa que en bona part d’Espanya. A més, el president ha garantit que la Generalitat s’està preparant per a poder afrontar un eventual rebrot amb més facilitat i ha detallat algunes mesures de contractació de personal o de mitjans sanitaris.

Per la seua banda, el síndic de Ciutadans, Toni Cantó, ha oferit a Puig “un gran pacte” per la sanitat que la deixe fora dels canvis polítics. A més, ha reclamat al Consell mesures per al turisme, el comerç o la gran indústria, com les que, segons ell, s’estan prenent en altres autonomies.

La síndica de Vox, Ana Vega, ha demanat expressament el cessament de les conselleres de Sanitat i d’Igualtat, Ana Barceló i Mónica Oltra, respectivament.

Llei per facilitar la inversió fotovoltaica

Per la seua banda, el diputat de Compromís, Fran Ferri, ha centrat la intervenció en una reivindicació dels activistes LGTBI i en el canvi climàtic. Així, ha valorat l’esborrany de llei de canvi climàtic i ha remarcat el full de ruta del govern del Botànic, que té en la transició ecològica el primer pilar.

En resposta a Ferri, Puig ha anunciat que d’ací a algunes setmanes presentaran un decret llei per a facilitar la inversió fotovoltaica amb menys burocràcia i arribar a l’objectiu que “el 100% de l’energia de la Comunitat Valenciana vinga de les renovables el 2030”.

Per últim, Unides Podem ha preguntat al president del Consell per una banca valenciana. Puig ha explicat que han aconseguit que l’Institut Valencià de Finances i la Societat de Garantia Recíproca, que trobaren danyats i arruïnats, tornen a ser útils per a les pimes.

També et pot interessar

stats