Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

Experts de l'OMS visitaran ara la Xina per a buscar l'origen del coronavirus

L'objectiu és trobar el possible origen animal del SARS-CoV-2 i els seus canals de transmissió a l'ésser humà.

Exposició sobre la lluita contra el coronavirus al Centre de Convencions de Wuhan, la Xina, que va servir com a hospital de campanya / Tingshu Wang (Reuters)

Un equip d'experts internacionals de l'OMS visitarà la Xina aquest dijous per a dur a terme una investigació sobre els orígens del coronavirus SARS-CoV-2, causant de la pandèmia de la Covid-19, segons ha confirmat la Comissió Nacional de Sanitat xinesa. El primer brot a escala mundial de la Covid-19 va eixir a la ciutat centre-oriental de Wuhan durant les últimes jornades de desembre de 2019.

Aquesta missió, "prioritària" per a l'OMS, estaria formada per científics de diverses organitzacions internacionals provinents dels EUA, el Japó, Rússia, el Regne Unit, els Països Baixos, Dinamarca, Austràlia, Vietnam, Alemanya i Qatar.

L'objectiu és trobar el possible origen animal del SARS-CoV-2 i els seus canals de transmissió a l'ésser humà. Malgrat que la teoria inicial és que es va propagar a través d'un mercat de productes frescos i animals en Wuhan, la premsa oficial xinesa ha impulsat en els últims mesos una narrativa alternativa que assegura que el brot es podria deure a aliments congelats procedents d'altres països.

Encara que experts de l'OMS ja van visitar la Xina amb aquest propòsit al febrer i juliol de l'any passat -sense que transcendiren massa detalls-, l'organització d'aquesta missió s'ha demorat durant mesos i ha estat envoltada de secretisme, tant per part de l'organisme com de les autoritats xineses.

Diversos integrants de l'equip havien començat els seus viatges a la Xina en els primers dies de l'any, però el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, va lamentar que Pequín no havia "finalitzat els permisos necessaris" i els científics no van poder accedir a la Xina. En resposta, una portaveu de la cancelleria xinesa va qualificar la situació de "malentés" en assegurar la setmana passada que "mai hi ha hagut cap problema en la cooperació" amb l'OMS.