Les dones notifiquen el doble d’efectes secundaris per la vacuna de Pfizer que els homes

Així es desprén d’un estudi elaborat a Israel que, de nou, fa palesa la importància d’arreplegar les dades mèdiques desagregades per sexe

Una dona reb la vacuna contra la covid en un dels vacunòdroms de Sanitat
Una dona rep la vacuna contra la covid en un dels 'vacunòdroms' de Sanitat / À Punt NTC

La proporció de dones que han declarat efectes secundaris després de rebre la primera, segona o tercera dosi de la vacuna de Pfizer és quasi el doble (1,9 vegades) que entre els homes, segons un nou estudi elaborat a l'Escola de Salut Pública de la Universitat de Haifa (Israel) i publicat en la revista Vaccines.

"No sabem quin mecanisme està implicat, però pot estar relacionat amb les diferències entre els sexes en el sistema immunitari o en la percepció dels efectes secundaris", ha comentat el professor Manfred Green, investigador principal de l'estudi, que explica que una possibilitat és que el sistema immunitari de les dones responga amb més força que el dels homes als antígens estranys.

Les vacunes de Pfizer es basen en la injecció d'un àcid nucleic (ARNm) que codifica una de les proteïnes del virus per a estimular la producció d'anticossos i protegir qui la rep contra la malaltia.

La vacunació va acompanyada a vegades d'efectes secundaris, que es manifesten, per exemple, en dolor al punt de vacunació o en tot el braç, febra, feblesa, fatiga i parestèsies en diverses parts del cos. L’equip d’investigació que ha fet aquest estudi ha examinat les diferències entre homes i dones en la notificació d'efectes secundaris després de rebre les vacunes de Pfizer a Israel.

Els resultats mostren que la notificació d'efectes secundaris després de la primera, segona i tercera vacunació és aproximadament 1,9 vegades major entre les dones que entre els homes. Segons els investigadors, els resultats de l'estudi subratllen la necessitat d'informar sobre els efectes secundaris de les vacunes desglossats per gènere.

També et pot interessar

stats