Les dimensions reduïdes dels negocis en l’hoteleria valenciana compliquen la recuperació

La baixa productivitat i l’escassa professionalització dels directius són altres entrebancs per a superar la crisi de la Covid-19, segons un estudi de l’IVIE.

Imatge d’una de les terrasses que ha obert a Benidorm en la fase 1 de la desescalada
Imatge d’una de les terrasses que ha obert a Benidorm en la fase 1 de la desescalada / Europa Press

Les restriccions a la mobilitat per a frenar l’evolució de la Covid-19 han situat el sector de l’hoteleria (allotjament i bars i restaurants) en una difícil posició, amb perspectives de recuperació molt més a llarg termini que altres sectors. A la Comunitat Valenciana el sector presenta algunes “febleses que poden complicar més l’eixida de la crisi”, segons un nou informe de l’IVIE sobre els efectes de la Covid-19, que assenyala que la grandària és un dels factors que llastren aquesta competitivitat i també la resistència a l’impacte de la pandèmia.

L’informe també alerta que fer front a la caiguda del 33,6% de clients en l’hoteleria valenciana prevista per Turisme València xocarà amb una productivitat del 16% i una competitivitat del 23,7%, les dos per davall de la mitjana estatal. El problema del sector valencià és que la gran majoria de les empreses són de dimensions reduïdes, ja que les empreses grans i mitjanes només suposen el 7,2% de l’ocupació generada per l’hoteleria, xifra que contrasta amb l’11,2% de mitjana que suposa a escala estatal.

A més, la Comunitat valenciana parteix d’un sector la productivitat del treball del qual se situa un 16% per davall de la mitjana estatal i només el 23,7% de les empreses s’inclouen en el grup de les més competitives, enfront del 25,5% del conjunt espanyol. I un altre dels elements que poden dificultar la recuperació del sector és l’escassa professionalització dels directius, ja que només un 57,8% tenen estudis superiors.

Les empreses valencianes d’hoteleria tenen més de 1.000 establiments hotelers i 14.824 establiments que presten serveis de restauració. En el conjunt, el sector genera el 8,3% de l’ocupació en la Comunitat Valenciana (180.000 persones) i el 5,9% del PIB.

La investigació conclou que es tracta d’un dels sectors més rellevants per a l’economia valenciana, però també un dels més afectats per les conseqüències de la Covid-19. Per això incideix que és necessari donar suport a un sector amb tanta rellevància, però també amb alta vulnerabilitat.

També et pot interessar

stats