Dia Mundial del Medi Ambient: eixir de la crisi en clau ecològica

La pandèmia de la Covid-19 deixa la porta oberta a una recuperació que tinga en més consideració la natura i les persones.

Una imatge de l'Albufera | APIA
Una imatge de l'Albufera | APIA

El Dia Mundial del Medi Ambient, que se celebra cada any el 5 de juny, té enguany un significat especial. La crisi derivada de la Covid-19 ha provocat que molts líders polítics alcen la veu per a demanar una eixida en clau ecològica, que tinga en més consideració la natura i les persones. El debat està obert. La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha participat en una trobada virtual al costat de líders polítics d'altres països i experts econòmics i ambientals sobre la recuperació ecològica després de la pandèmia pel coronavirus, organitzada pel Club de Roma i l'Aliança per a l'Emergència Planetària.

Els participants han manifestat el perill de futures pandèmies per la crisi de biodiversitat i han demanat als líders mundials polítiques valentes i decidides per a un món més resilient a llarg termini, així com plans de recuperació econòmica que invertisquen en les persones i en la naturalesa.

La ministra he explicat la coincidència a apostar per una eixida de la crisi coordinada i en la qual es col·labore entre països. També ahir, Ribera va defendre una “eixida verda” de la crisi i evitar una solució que hipoteque el futur dels joves. La ministra va defendre l'aprovació de la llei de residus i també va expressar preocupació “per l'augment dels plàstics d'un sol ús que es poden trobar als carrers, com en guants i màscares”.

Ribera, a més, ha assegurat que treballa amb “les administracions locals i regionals, encarregades de la gestió de residus, per a facilitar algunes pautes de bones pràctiques i alternatives que eviten dispositius de plàstic d'un sol ús, empaquetats que havien desaparegut però que han tornat als supermercats”.

Els periodistes ambientals, per l'ecofutur

En un sentit semblant s'ha pronunciat l'Associació de Periodistes Ambientals (APIA). L'organització creu que “cal recapacitar i parar-se a pensar sobre l'origen d'aquesta pandèmia, amb un únic objectiu: no tornar a cometre els mateixos errors. Es coneix, d'una manera avalada per la ciència, l'origen del coronavirus, i aquest no és altre que la sobreexplotació de la biodiversitat”. APIA defén una aposta per a comunicar que un futur verd és l'únic possible. “Hem pres partit pel planeta i no serem neutrals en la defensa de l'entorn. Creiem en la ciència. Creiem en els fets i sabem que la comunicació ajudarà a aconseguir un ecofutur”, asseguren. El col·lectiu també reclama als responsables dels mitjans informatius que aposten per la informació ambiental.

També et pot interessar

stats